Κάθε χρόνο δημοσιεύεται στις ΗΠΑ η μεγάλη έρευνα της J.D. Power για την αξιοπιστία των αυτοκινήτων. Κάτι που γίνεται και για τα αυτοκίνητα του 2023, όπου η μεγάλη αλλαγή γίνεται στην κορυφή, με τη Lexus να επιστρέφει στην πρώτη θέση παίρνοντας τα σκήπτρα από την Kia. H φετινή έρευνα αφορά μοντέλα που κυκλοφόρησαν από το 2020, και βαθμολογεί τα προβλήματα ανά 100 οχήματα. Μικρότερη βαθμολογία σημαίνει και λιγότερα προβλήματα και καλύτερη αξιοπιστία.Ως πρώτη παρατήρηση προκύπτει ότι σε γενικές γραμμές, έχει βελτιωθεί η αξιοπιστία των αυτοκινήτων, καθώς ο μέσος όρος προβλημάτων έχει πέσει από το 192 στο 186 σε σχέση με πέρσι. Κάτι που υποδεικνύει ότι τα αυτοκίνητα έχουν βελτιωθεί γενικά, αν και συνεχίζουν να υπάρχουν θέματα με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε εννέα κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η απόδοση του κλιματισμού, τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, η εμπειρία οδήγησης, τα συστήματα infotainment και ο χειρισμός τους, η μετάδοση της κίνησης, τα καθίσματα κ.ά. Μέσα σε αυτές τις κατηγορίες καλύπτονται 184 προβληματικές περιοχές.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι τα αυτοκίνητα ευρείας παραγωγής είχαν καλύτερες επιδόσεις αξιοπιστίας με μέσο όρο βαθμολογίας 182 όταν οι premium μάρκες είχαν κατά μέσο όρο 205 βλάβες. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας αυτό συμβαίνει γιατί τα premium αυτοκίνητα είναι εκείνα που εφοδιάζονται πρώτα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, οπότε είναι και αυτά που βγάζουν τα προβλήματα “νεότητας” των νέων συστημάτων.
Παρ’ όλα αυτά στην πρώτη θέση είναι μία premium μάρκα, η Lexus, η οποία ξεπέρασε όλες τις υπόλοιπες με 133 βλάβες. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Genesis με 144 και η Kia στην τρίτη θέση με 152. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανέφεραν οι περισσότεροι είχε να κάνει με το σύστημα infotainment, και μάλιστα με αρκετή διαφορά από το επόμενο προβληματικό σύστημα του αυτοκινήτου. Τα πιο σημαντικά παράπονα συγκέντρωσαν οι συνδέσεις με Android και Apple, η αναγνώριση φωνής, η ευαισθησία της οθόνης αφής.