Στους 3.381 ανέρχονται, ως τώρα, οι νεκροί του χθεσινού φονικού σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία και του μετασεισμού των 7,5 βαθμών, που ακολούθησε, σύμφωνα με την πρωινή ανακοίνωση των αρχών της γειτονικής χώρας.

Οι έρευνες στα συντρίμμια για επιζόντες συνεχίζονται, με έναν 24χρονο άνδρα να ανασύρεται ζωντανός και σοκαρισμένος, πριν λίγο (9:05 ώρα Ελλάδος) από τα συντρίμμια.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής και χάους στην Τουρκία. Μέσα στο κρύο και τη βροχή αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια. 

Στη Συρία, τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 3.500 τραυματίστηκαν.

Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Προηγουμένως σε σύσκεψη ο  Πρωθυπουργός είχε δηλώσει: "Να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν". 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια άμεσα» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.  

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε: Ο σεισμός στην Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον.

Στην Τουρκία βρίσκεται από χθες το βράδυ η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας. Αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών της ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό όχημα. Eπίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός - μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.