Σενάριο αστυνομικής ταινίας του Χόλιγουντ θυμίζει η σύλληψη 45χρονου Βρετανού στη Θεσσαλονικη. Βρέθηκε στην πόλη για ραντεβού με αγοραστές όπλων και ναρκωτικών, αλλά κατέληξε πίσω απο΄τα σίδερα!

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η κορύφωση μίας μυστικής έρευνας που βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και 20 μήνες από την Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA): 

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, Έλληνες αστυνομικοί με πολιτικά συνέλαβαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έναν γεροδεμένο άντρα, μετρίου αναστήματος. Ο 45χρονος Βρετανός φαίνεται πως είχε έρθει στην πόλη από το Λονδίνο για να συναντήσει κάποιον με τον οποίο υποτίθεται πως θα συζητούσε για « μια δουλειά», τουλάχιστον έτσι πίστευε. 

Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για ραντεβού  - «παγίδα» που του είχαν στήσει μυστικοί αστυνομικοί - την πραγματική ταυτότητα των οποίων βέβαια αγνοούσε - και με τους οποίους διαπραγματευόταν το προηγούμενο διάστημα, όπως τον κατηγορούν οι Αμερικανικές διωκτικές αρχές, τη μεσολάβησή του στην εισαγωγή φορτίου 400 κιλών κοκαϊνης προς τις ΗΠΑ, μέσω Μεξικού, εξασφαλίζοντας στους μεταφορείς οπλισμό, προκειμένου το παράνομο εμπόρευμα να φτάσει ασφαλές στον υποτιθέμενο προορισμό του. 

Ο 45χρονος, καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα, οδηγήθηκε ένα 24ωρο μετά τη σύλληψή του στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου του γνωστοποιήθηκαν οι κατηγορίες για τις οποίες οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του. Οι Αμερικανοί τον κατηγορούν για «συνωμοσία για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών» και «συνωμοσία και κατοχή πολυβόλων και καταστροφικών μηχανισμών». Ο ίδιος αρνήθηκε τις πράξεις και ο εισαγγελέας Εφετών διέταξε την κράτησή του μέχρι το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να κρίνει το αίτημα έκδοσης.

Από δικαστικά έγγραφα φαίνεται να προκύπτει ότι η έρευνα της DEA για τον συλληφθέντα (χαρακτηρίζεται ως «διακινητής όπλων και ναρκωτικών με έδρα το Λονδίνο») ξεκίνησε το Μάιο του 2021. Παριστάνοντας τον έμπορο ναρκωτικών, μυστικός αστυνομικός άρχισε να επικοινωνεί μαζί του, μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, συζητώντας για πιθανές παράνομες συναλλαγές και συνδέσεις του Βρετανού με φερόμενους προμηθευτές όπλων και ναρκωτικών. Στις συζητήσεις τους φαίνεται πως διείσδυσε το επόμενο διάστημα και δεύτερος μυστικός αστυνομικός που δήθεν εμπορευόταν όπλα, με έδρα την Καλιφόρνια, και θα μπορούσε να τους προμηθεύσει με πολυβόλα, αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG κ.ά ενόψει της αποστολής των ναρκωτικών. 

Καθώς συνεχιζόταν η επικοινωνία τους ο πρώτος αστυνομικός προφασίστηκε ότι έχει κανονίσει να αγοράσει 400 κιλά κοκαϊνης από το καρτέλ «Σιναλόα» τού Μεξικού, υπό τον όρο όμως ότι θα παρείχε όπλα στο καρτέλ για την προστασία της αποστολής των ναρκωτικών όσο αυτή θα διέσχιζε τα σύνορα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ αλλά και ενόψει ανάλογων διακινήσεων στο μέλλον. Για το λόγο αυτό απευθύνθηκε στον 45χρονο και τον υποτιθέμενο έμπορο όπλων από την Καλιφόρνια οι οποίοι, συμφώνησαν να του αποστείλουν για δειγματισμό δύο πυροβόλα όπλα, έναντι 10.000 δολαρίων.  

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παραπάνω αποστολή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2022 με ξεχωριστά πακέτα και παραλήπτη συνεργάτη-εμπιστευτική πηγή της DEA. Κατά την εκδοχή των αμερικανικών αρχών, τόσο ο Βρετανός καταζητούμενος όσο και ο υποτιθέμενος συνεργάτης διαβεβαίωναν ότι θα μπορούσαν να κανονίσουν μεγαλύτερες παρτίδες όπλων ως μέρος της μεγαλύτερης συναλλαγής.