«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι θεωρούμε τον πρωτογενή τομέα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της Χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που θέτει στο επίκεντρο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, την εξωστρέφεια, τη διασφάλιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των Μακεδονικών αγροτικών προϊόντων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στα εγκαίνια των εκθέσεων «DETROP & OENOS 2023», στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Με το εκθεσιακό «δίδυμο» της Detrop και Oenos, η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο χάρτη των μεγάλων και σημαντικών διεθνών εκθέσεων γαστρονομίας και διατροφής. Έρχονται να πιστοποιήσουν την ανοδική τροχιά της Ελληνικής Οικονομίας η οποία παρά τις εξωγενείς κρίσεις, αποτελεί τη θετική έκπληξη στην Ευρώπη, με ανάπτυξη υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εξαγωγές στο 40% του Α.Ε.Π., ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έρχονται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και να συμβάλλουν στην προβολή και την εξαγωγική προσπάθεια της Χώρας.  Να στηρίξουν τους παραγωγούς και τα προϊόντα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».  

«Η αγροδιατροφή, επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αποτελεί βασικό μοχλό βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας. Γι΄ αυτό στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης επενδύσαμε στην ποιοτική και πιστοποιημένη διαδικασία ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων της Μακεδονίας και της Θράκης. Ως φορέας χρηματοδότησης προκηρύξαμε ανοικτές προσκλήσεις επιχορήγησης για την πιστοποίηση νέων ποιοτικών παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων Π.Ο.Π  - Π.Γ.Ε -  Ε.ΠΙ.Π. Υλοποιήσαμε το συγχρηματοδοτούμενο έργο LOC FOOD στον τομέα του αγροτουρισμού και αγροδιατροφής. Ενώ, ένα από τα 13 νέα θεματικά καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, αφορά την Αγροδιατροφή και την πρωτογενή παραγωγή».