Σοβαρές υλικές ζημιές και πλημμύρες σημειώθηκαν τις βραδινές και νυχτερινές ώρες στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τη Θεσσαλία, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής κακοκαιρίας που έκανε ταχύτατα την εμφάνισή της. Ταυτόχρονα, η ΕΜΥ προειδοποιεί για νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες το οποίο θα επηρεάσει μεγαλύτερα τμήματα της χώρας, με την Πολιτική Προστασία να εκδίδει οδηγίες για τους πολίτες και τις αρχές να τίθενται επί ποδός. Σε πολλές περιοχές τα φαινόμενα θα είναι έντονα, ενώ αναμένεται να εκδοθεί από την ΕΜΥ έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων η ερχόμενη Πέμπτη θα είναι μια δύσκολη ημέρα, καθώς από αύριο το βράδυ ένα σύστημα από την Ιταλία θα δώσει αρχικά βροχές στη δυτική Ελλάδα. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, φθάνοντας ακόμα και τα 8 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές, με την Αττική να αγγίζει με δυσκολία τους 13 βαθμούς.Την Παρασκευή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν αλλά οι χαμηλέςθερμοκρασίες θα παραμείνουν.

«Πνίγηκαν»  Πέλλα και Πιερία – Ζημιές και στη Θεσσαλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δήμος Αλμωπίας, ενώ πολλές είναι οι καταστροφές εντοπίζονται και στη Θεσπρωτία, όπου υπερχείλισε ο Καλαμάς και έπνιξε ξανά τον κάμπο.

Η δημοτική αρχή Αλμωπίας, με ανακοίνωσή της, ζητεί από τους δημότες να καταθέτουν τις αιτήσεις από σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου, έως και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, προτρέποντας τους πληγέντες για την όσο το δυνατό ταχύτερη υποβολή του αιτήματός τους.

Παράλληλα, συγκροτήθηκαν κλιμάκια υπαλλήλων για την άμεση καταγραφή των ζημιών από τη χθεσινή νεροποντή. Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ανακοινώθηκαν τα τηλέφωνα επικοινωνίας, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι κάτοικοι του δήμου Αλμωπίας, οι ιδιοκτησίες των οποίων έχουν πληγεί και χρειάζονται άμεση προσωρινή διαμονή ή άμεση συνδρομή συνεργείων του δήμου για την άρση εμποδίων πρόσβασης από τις ιδιοκτησίες τους.

Ζημιές στους παραλιακούς οικισμούς των Μεσαγγάλων και του Κόκκινου Νερού στα παράλια του νομού Λάρισας, προκάλεσε επίσης η χθεσινοβραδινή βροχόπτωση και οι έντονοι νοτιάδες που επικρατούσαν στην θάλασσα.

Η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του μεγάλου όγκου νερού, των φερτών υλικών και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε υποδομές, σε δρόμους και σε γεωργικές καλλιέργειες.

Όπως είπε η κ. Ιγνατιάδου, η Σκύδρα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι αποδέκτης του όγκου των υδάτων από την Αριδαία, την Έδεσσα, τον Άγρα και άλλες περιοχές. «Η κατάσταση είναι τραγική. Έσκασε το ανάχωμα που “ακουμπάει” στους οικισμούς Σανδάλι, Δάφνη, Καλύβια, Άσπρο, Λιποχώρι και υπάρχει κίνδυνος», δήλωσε η δήμαρχος Σκύδρας. Σημείωσε δε, ότι οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού έχουν πλημμυρίσει, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και πως όλα τα συνεργεία του δήμου βρίσκονται στους δρόμους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Στην Πιερία σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου που υπέστη ζημιές στη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων της νύχτας. Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας άρχισαν τις αυτοψίες με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου. Παράλληλα, συνεχίζεται η καταγραφή των προβλημάτων, που εστιάζονται στη μετακίνηση φερτών υλικών μέσα στα ρέματα, ενώ ταυτόχρονα γίνονται άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της απορροής των υδάτων σε φρεάτια κατά μήκος του οδικού δικτύου (π.χ. επαρχιακή οδός Κατερίνης – Νέας Εφέσσου – Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα).

Οι οδηγοί στην Πιερία ζητείται να κινούνται με προσοχή, να τηρούν τον ΚΟΚ, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ υπάρχει και προειδοποίηση για προσοχή στις ιρλανδικές διαβάσεις. Στον δήμο Κατερίνης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν κατέστη δυνατή η αποκομιδή των απορριμμάτων και τα συνεργεία της καθαριότητας βγήκαν στους δρόμους το πρωί, με τη διοίκηση του δήμου να ζητεί την κατανόηση των οδηγών για την κίνηση των απορριμματοφόρων τις ώρες αιχμής.