Για άλλη μία φορά το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά, με μεγαλόστομες δηλώσεις ένθεν κακείθεν και ενέργειες που άλλα δείχνουν, άλλα εννοούν κι άλλα σημαίνουν! Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, οι αναρτήσεις για πρόταση μομφής έπεφταν σαν το χαλάζι από τρολ στο τουίτερ και, τελικά, την... πλήρωσε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Θεσσαλονίκης.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο. Βγαίνοντας έκανε "βαριά" πολιτική δήλωση:  «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι», είπε.
Το απόγευμα -κι ενώ τα σόσιαλ μίντια είχαν πάρει φωτιά κι η φήμη για πρόταση μομφής έδινε κι έπαιρνε, με τα αριστερά τρολ να λένε ότι "ήρθε η ώρα να φύγει ο Μητσοτάκης. Αύριο φεύγει" και τα δεξιά τρολ να απαντούν "τώρα θα δείτε τι σημαίνει συμπαγές κόμμα"- ο κ. τσίπρας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να την ενημερώσει για την εξέλιξη στο θέμα των υποκλοπών.
Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε, είπε πως επιδιώκει επικοινωνία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και, για το θέμα των παρακολουθήσεων, πρόσθεσε: «Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία».
Τα σόσιαλ ξαναφούντωσαν. Τα δεξιά τρολ έλεγαν πως "η Πρόεδρος άδειασε τον Τσίπρα", ενώ τα αριστερά τρολ πως "η πρόεδρος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση".
Σειρά στο χορό πήρε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, "Η κυβέρνηση στηρίζει απροϋπόθετα και συνδράμει ενεργά, μέσω των δημοσίων αρχών, την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο που έχει αναλάβει για την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης" τόνισε. Επανέλαβε με έμφαση ότι "οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης" και ότι "καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ πως "προφανώς, φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο" και είπε ότι "τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό". Έριξε και μία "προειδοποίηση": "Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει. Σήμερα όμως εξέλειπε κάθε αμφιβολία", τόνισε κι έκανε λόγο για "ρυπαρά δίκτυα που διοχέτευαν συστηματικά και προνομιακά -όπως είπε- υλικό".
που, "προσπαθώντας με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση, δρουν τελικά σε βάρος της Πατρίδας".
Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέρχονταν του Προεδρικού Μεγάρου και σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «δημοκρατική εκτροπή από ρυπαρό και εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε στο Μέγαρο Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον πρωθυπουργό» - απαντώντας, ουσιαστικά, στον κ. Οικονόμου.
Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μυθεύματα ή δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά «μιλάμε πλέον με αποδείξεις που συνέλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή η ΑΔΑΕ κατά τον έλεγχο που διενήργησε». Τα στοιχεία, συνέχισε ο κ. Τσίπρας «επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ που ήταν στην ευθύνη του πρωθυπουργού με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις συνομιλίες πολιτικών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να μείνει χωρίς απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε με ένα «αισιόδοξο μήνυμα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε λέγοντας ότι «το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης» -κι έβαλε και τέλος, ουσιαστικά, στα περί πρότασης μομφής.
Σε ερώτηση για το αν θα πει τα ονόματα που περιέχονται στον φάκελο ο κ. Τσίπρας απάντησε «τα υπόλοιπα αύριο στην Βουλή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να θέσει «το ζήτημα των ευθυνών του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών» αύριο στην συνεδρίαση της Βουλής.

Στο χορό και το ΚΚΕ

«Τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.
«Από κει και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους.
Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του ”βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί, είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του:

Η ανταπάντηση Οικονόμου

Στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Με το αποψινό παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.
Και επισημαίνει: «Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το "Μάξιμο Σαράφη" που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».