Για «εθνική», πέρα από την διεθνή, διάσταση του προβλήματος σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, έκανε λόγο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, ο πρώην υπουργός Υγείας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Κι εδώ είναι και οι ευθύνες τις οποίες εμείς καταλογίζουμε στην κυβέρνηση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι διαχρονική η λειτουργία μιας παράλληλης αγοράς που εξάγει φθηνά φάρμακα από τη χώρα μας, σε χώρες της Ευρώπης που έχουν πολύ υψηλότερες τιμές και άρα λειτουργεί με όρους κερδοσκοπίας. Αυτό ομολογουμένως ήταν ένα δομικό, ας πούμε, πρόβλημα στη φαρμακευτική αγορά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ομως τέτοιας έκτασης και διάρκειας ελλείψεις, δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί. Και ο λόγος είναι ότι ήταν πολύ καθυστερημένα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Δηλαδή, δεν παρενέβη έγκαιρα να σταματήσει και να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές, και να ελέγξει τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, να ελέγξει την υποχρέωση των φαρμακευτικών  εταιριών να έχουν αποθέματα τρίμηνης διάρκειας για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, να δώσει ένα σήμα μέσω του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, ότι παρεμβαίνει ισχυρά στην αγορά φαρμάκων».

«Αυτό που έκανε η κυβέρνηση (Σ.Σ. αναφορικά με τα 10 μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά από πρόσφατη σύσκεψη), είναι πολύ καθυστερημένο είναι ατελές, αποσπασματικό και αναποτελεσματικό».

«Εχουμε μια κρίση και δεν καλεί ο υπουργός την αντιπολίτευση, όχι μόνο την αξιωματική, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να ενημερωθούν, να τοποθετηθούν, να πουν την άποψή τους, να καταθέσουν, αν έχουν, βελτιωτικές προτάσεις, αλλά επιδίδεται σε μία χυδαία, κατά την άποψή μου, λασπολογία εναντίον της αντιπολίτευσης για την κριτική που του ασκεί, βεβαίως επειδή είναι έκθετος προσωπικά μπροστά σε αυτήν την αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε ακόμη ότι: «εμείς κάναμε μια λάθος επιλογή στην αρχιτεκτονική της τιμολόγησης. Γιατί η ΝΔ τριάμιση χρόνια μετά δεν την έχει αλλάξει; Αυτό είναι το ερώτημα. Καταγγέλει τώρα ο κ. Πλεύρης ότι ένα μοντέλο τιμολόγησης το οποίο ο ίδιος δεν έχει αλλάξει και τριάμιση χρόνια η ΝΔ το διατηρεί; Που προβλέπει μια φορά μόνο το χρόνο ανατιμολόγηση, προβλέπει αυτήν την δειγματοληψία ας πούμε από την Ευρώπη στη διαμόρφωση των τιμών, και εν πάσει περιπτώσει προέβλεπε αυξομείωση κλπ του κατώτερου όριου»

Ερωτηθείς εάν ο προσδιορισμός της τιμής σήμερα είναι ίδιος με αυτόν τον οποίο είχε οριστεί και επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε: «Εννοείται. Γι΄αυτό και λέω ότι είναι χυδαία αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα ότι κάποιοι ευνοούν συμφέροντα κλπ».