Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ξανθόπουλος σε ηλικία 89 ετών. Το «Παιδί του Λαού» άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Κυριακή 22 Ιανουαρίου, σε ηλικία 89 ετών.

Για έναν ολόκληρο μήνα νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ, λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων. Όταν η κατάστασή του βελτιώθηκε, μεταφέρθηκε σε απλή κλίνη και συνέχισε τη θεραπεία του. Ωστόσο, η καρδιά του δεν άντεξε και κατέληξε.

Ήταν αγαπημένος ηθοποιός και ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία στον κινημαστογράφο δεκάδες ρόλους, κυρίως αυτόν του φτωχού, πλην τίμου νέου που αγωνίζονταν για τη δικαιοσύνη και την αγάπη.

«Στη ζωή μου έχω δει τέτοιες χαρές, τόση αγάπη από τον κόσμο, σαν να 'μουνα σπλάχνο από τα σπλάχνα τους, σα να 'μουνα παιδί τους. Ώρες ώρες βούρκωνα, λιώνανε τα μέσα μου, βουβαινόμουν, δεν μπορούσα να μιλήσω. Αναρωτιόμουν αν αξίζω αυτή την αγάπη και προσπαθούσα με τον καιρό να γίνομαι καλύτερος, πιο ταπεινός, πιο καταδεκτικός, αλληλέγγυος, πιο έντιμος, πιο εντάξει. Ένα με τον κόσμο, ένας με αυτούς. Δεν απέφευγα τους ανθρώπους, βρισκόμουν ανάμεσά τους, δίπλα τους, να τους νιώθω, να τους καταλαβαίνω, για να μπορώ και στα έργα μου να μιλάω για τους καημούς και τα προβλήματά τους, που ήταν και δικά μου παλιότερα. Δεν ξεχνούσα τον τσαγκάρη πατέρα μου, τη μητέρα μου στη φάμπρικα, τη μητριά μου παραδουλεύτρα» είχε εξομολογηθεί ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα», που κυκλοφόρησε, το 2005, από τις εκδόσεις «Άγκυρα».