Το σκωτσέζικο αποστακτήριο The Macallan είναι διάσημο για δύο πράγματα: την παραγωγή εξαιρετικού single malt ουίσκι που ωριμάζει μέσα σε βαρέλια sherry, και την κυκλοφορία πολύ παλαιών, ακριβών και limited edition εκφάνσεων του εν λόγω ποτού περίπου μία φορά το χρόνο. Η τελευταία ετικέτα που μπήκε σε αυτό το αποκλειστικό κλαμπ είναι το νεότερο μέλος της Red Collection, ένα single malt 77 ετών που κοστίζει 65.000 λίρες (περίπου 76.000 ευρώ).
Η Red Collection είναι μια σειρά από ουίσκι που είναι εμπνευσμένα από το κόκκινο χρώμα και τον ρόλο του στην ιστορία της μάρκας. Το ίδιο το αποστακτήριο επισημαίνει ότι ακόμη και οι γευστικές νότες αυτού του ουίσκι θυμίζουν κόκκινα πράγματα όπως αποξηραμένα φρούτα και τάρτα κεράσι αλλά και σύμβολα της παλαίωσης όπως οι κόκκινες σφραγίδες και οι κορδέλες στις φιάλες και τις συσκευασίες αυτών των μοναδικών αποσταγμάτων.
Το Macallan 77 αποτελεί μια από τις πρώτες υπερ-παλαιωμένες εκδόσεις της Red Collection, η οποία λανσαρίστηκε πριν από δύο χρόνια το 2020. Το ουίσκι αποστάχθηκε το 1945 και εμφιαλώθηκε σε 43,3% ABV.
Με την αφορμή της κυκλοφορίας, ο Ισπανός καλλιτέχνης Χάβι Αθναρέθ δημιούργησε μια ταινία κινουμένων σχεδίων και εικονογραφήσεις για να δείξει τη μετάβαση της Red Collection από το παρελθόν στο σήμερα. «Το Macallan 77 Years Old είναι μια απίστευτη νέα, ηλικιωμένη έκφραση για την Red Collection, η οποία έχει δημιουργηθεί σε μερικά από τα παλαιότερα και σπανιότερα βαρέλια του κόσμου», δήλωσε η whisky maker του Macallan, Κιρστίν Κάμπελ. «Είναι ένα απαράμιλλο single malt ουίσκι που έχει ωριμάσει σιγά-σιγά για επτά εξαιρετικές δεκαετίες μέχρι να φτάσει στην κορυφαία τελειότητα. Αυτή η εξαίσια κυκλοφορία αποκαλύπτει την κληρονομιά του The Macallan με ασύγκριτη δεξιοτεχνία, γνώσεις και ταλέντο που καλλιεργούνται από τους κορυφαίους κατασκευαστές ουίσκι του The Macallan, στο παρελθόν και στο παρόν», εξηγεί η Κάμπελ. Η νέα έκδοση 77 ετών ταιριάζει με άλλα πρόσφατα, εξαιρετικά παλιά ουίσκι από το The Macallan, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ηλικίας από 40 έως 78 ετών που αποτελούν την γκάμα της Red Collection. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το παλαιότερο ουίσκι της φίρμας δεν περιλαμβάνεται στην Red Collection. Αναφερόμαστε φυσικά στο The Reach, ένα ουίσκι 81 ετών που κυκλοφόρησε τον περασμένο χειμώνα με τιμή 125.000 δολάρια. Με την αξία των σπάνιων παλαιωμένων oυίσκι να έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, το Macallan 77 Years Old έρχεται να ενταχθεί –όπως είναι φυσικό- στην ελιτ των αποσταγμάτων περιορισμένης έκδοσης. Το νέο single malt θα είναι διαθέσιμο τόσο στο αποστακτήριο στη Σκωτία, μέσω του παγκόσμιου δικτύου συνεργατών λιανικής της φίρμας αλλά και σε καταστήματα επιλεγμένων αεροδρομίων από αυτόν τον μήνα.