Πολιτική αντιπαράθεση, μετά το αιματηρό περιστατικό που συνέβη, το πρωί, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όταν αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι, 16χρονο Ρομά που έφυγε χωρίς να πληρώσει από βενζινάδικο και, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, επιχείρησε να εμβολίσει δικυκλιστές της αστυνομίας.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας ότι «δεν έδωσε τα είκοσι ευρώ για το πετρέλαιο που έβαλε και, πλέον, δίνει μάχη για τη ζωή του με τις πιθανότητες να μην είναι, δυστυχώς, με το μέρος του», πρόσθεσε: «Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον καταδίωξαν και αντί, ως όφειλαν, να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι (!)».

Και τονίζει: «Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του επίσης Ρομά, Νίκου Σαμπάνη μετά από καταδίωξη στο Πέραμα, οι ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι αστυνομικοί του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του ανήλικου ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν οπλοφορούσε καν».

«Μία ημέρα πριν τη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένας ακόμη 16χρονος χαροπαλεύει μετά από πυρά που δέχθηκε από "αστυνομικό"», επισημαίνει και καλεί τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να «μαζέψει επιτέλους τους ανεκπαίδευτους "σερίφηδες"» που έχει «βγάλει στους δρόμους και οι οποίοι αντί να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο». 

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την επιβολή του τρόμου μέσω της ακραίας αστυνομικής βίας η οποία οδηγεί, για ασήμαντες αφορμές, ανήλικα 16χρονα παιδιά στο θάνατο», καταλήγει ο Χρ. Σπίρτζης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για το περιστατικό με τον πυροβολισμό 16χρονου στη Θεσσαλονίκη και σε ερώτηση αν η ζωή αξίζει 20 ευρώ καύσιμα, απάντησε πως «η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα« και πως θα δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει.

Στο μεταξύ,  μέλη του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 έξω από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος σε κρίσιμη κατάσταση και αναμένεται να γίνει ακόμη μία στις 19:00 στην Καμάρα.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Σε πλήρη εξέλιξη και υπό την εποπτεία εισαγγελέα βρίσκονται οι έρευνες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης για το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονου, ο οποίος δέχθηκε αστυνομικά πυρά στη διάρκεια καταδίωξης. Ήδη έχει συλληφθεί αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που έκανε χρήση του όπλου του και με εισαγγελική εντολή παραμένει υπό κράτηση.

Για το συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ. όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι ο ανήλικος οδηγός, αγνοώντας τις εντολές των αστυνομικών, ενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά προπορευόμενο δίκυκλο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών.

«Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός - οδηγός Ι.Χ. Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

»Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

»Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

»Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους».

»Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

»Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

»Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης».