Εκατοντάδες πολύχρωμα φαναράκια υψώθηκαν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης απόψε, βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, στην πλατεία Αριστοτέλους. Η προσπάθεια για να υιοθετηθεί άλλο ένα, ξενόφερτο έθιμο στηρίχθηκε, εφέτος, από διάφορους φορείς της Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη... αποτυχία.

Μικροί και μεγάλοι άναψαν βιοδιασπώμενα φαναράκια στον υπαίθριο χώρο γύρω από το Άγαλμα του Βενιζέλου, και τα άφησαν να ανέβουν ψηλά στον ουρανό, μαζί με ευχές για έναν καλύτερο μέλλον στον πλανήτη. Φυσικά, στο τέλος, τα βιοδιασπώμενα φαναράκια κατέληξαν στον Θερμαϊκό... Πολλά από αυτά, όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία κάτω, κατέληξαν στα δένδρα των δρόμων και των πάρκων!

Η πάνω φωτογραφία είναι από το λιμάνι του Βόλου, όπου το -ασιατικής προέλευσης- έθιμο, που καμία σχέση δεν έχει με αυτές τις άγιες, για τους Χριστιανούς, ημέρες, τηρήθηκε πριν λίγες ημέρες. Το αρχικό θέαμα ήταν, πράγματι, εντυπωσιακά όμορφο. Το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν εντυπωσιακά άσχημο, με τη θάλασσα να ΄χει καλυφθεί από τα σβηστά, πλέον, φαναράκια.

"Βιοδιασπώμενα είναι" θα σπεύσουν να πουν μερικοί. Δεν παύουν, όμως, να είναι σκουπίδια που θα αναγκαστεί να μαζέψει, την Δευτέρα (αφού αύριο είναι Πρωτοχρονιά) το απορρυπαντικό σκάφος... Και να δούμε ποιος θα σκαρφαλώσει στα δένδρα να μαζέψει αυτά που δεν κατέληξαν στη θάλασσα.

Από την άλλη, προσωπικά ξέρω ότι, όταν κάνεις μια ευχή, ανάβεις κανένα κερί ή κάνεις καμία προσευχή σε όποιον άγιο -και Θεό- πιστεύεις... Όμως στο βωμό της "αγοράς" θα θυσιάσουμε ακόμη και τις ευχές μας.

K.M.


Φωτογραφία από το Facebook