Εν αναμονή των δηλώσεων της Εύας Καϊλή (η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι θα μιλήσει αύριο), ο πολιτικός κόσμος εντός και εκτός Ελλάδος έχει πάρει φωτιά από τις αποκαλύψεις.

Στην Ελλάδα, εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να αποτάξει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τον ίδιο άνθρωπο που, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, δια στόματος του ίδιου του νυν προέδρου του, συνεχάρη για την εκλογή του στην αντιπροεδρία.

«Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξη με κάποιους που κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ίππου με τη ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 τις εξελίξεις που οδήγησαν στην διαγραφή της Εύας Καϊλή. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν θα δεχτεί κανένα εμπόδιο στην προσπάθειά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε τη τελευταία φορά που συνομίλησε με την κ. Καϊλή πριν από μία εβδομάδα παρουσία άλλων ευρωβουλευτών. Ανέφερε οτι η Εύα Καϊλή του είπε «κακώς με άδειασες» για το θέμα του Κατάρ. «Πήρα μια απόφαση περιφρούρησης της παράταξης», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά της διαγραφείσας ευρωβουλευτή μετά από την καταγγελία του στον 'Αρειο Πάγο για τις σε βάρος του παρακολουθήσεις με το predator, την είχε θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ και οι χθεσινές αποκαλύψεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Από τις 26 Ιουλίου και μετά με οδήγησε να πάρω μία απόφαση για να πάρω αποστάσεις από την κυρία Καϊλή. Από τη στιγμή που κατήγγειλα την υπόθεση για το Pretador, η κυρία Καϊλή έλεγε πως είναι κάτι σύνηθες και έχει συμβεί και σε άλλους», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης. Υποστήριξε τέλος ότι είχε πει στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή από το Σεπτέμβριο ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οικονόμου: Δε θα λύσει το πολιτικό πρόβλημα του κ. Ανδρουλάκη η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα σόσιαλ

Η αντίδραση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ήταν άμεση:

"Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν  -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ! 

Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Ανδρουλάκης είχε αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο - όπως δηλώνει τώρα - να μην εντάξει την κ. Καϊλή στο ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών του 2024, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις σήμερα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και την έρευνα για ένα μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τους Ευρωσοσιαλιστές: την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει ο ίδιος και το κόμμα του. 

Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πράγματι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Όσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής. Όταν μάλιστα οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν στην μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του. Δεν έχουμε υποστεί λοβοτομή σε αυτόν τον τόπο. Αρκετά πια με την υποκρισία.

Η υπόθεση της κας Καϊλή είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν την γνωρίζουμε.  Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται από το 2014, οπότε εξελέγησαν κι οι δυο τους ευρωβουλευτές. Υπήρξαν  στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε την ηγεσία κόντρα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία. 

Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα. Ούτε η διαγραφή παλαιότερων αναρτήσεών του στα κοινωνικά δίκτυα", κατέληξε.

«Αντί το ΠΑΣΟΚ να απολογείται, επιλέγει να γίνεται ακόλουθος του ΣΥΡΙΖΑ στο θράσος. Αρκετά όμως με την υποκρισία. Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση», έγραψε, νωρίτερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.

Στο χορό των δηλώσεων και ο Παύλος Μαρινάκης: «Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που αρχηγός κόμματος χρεώνει προβεβλημένο και εν ενεργεία στέλεχος του κόμματός του σε άλλο κόμμα. Δυστυχώς για τον κύριο Ανδρουλάκη η αλήθεια είναι μία: ότι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ διερευνάται για διαφθορά. Αντί να μιλά για "δούρειους ίππους" και "πράσινα άλογα", ας αναλάβει ο κύριος Ανδρουλάκης την ευθύνη για τον πρωτοφανή διασυρμό της χώρας λόγω των όσων καταλογίζουν σε στέλεχός του. Εδώ και κάποιους μήνες ζητούν καθημερινά στην αντιπολίτευση την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, χωρίς κανένα στοιχείο ότι γνώριζε οτιδήποτε, για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Ελεεινολογούν ότι η Νέα Δημοκρατία "διασύρει" τη χώρα εξαιτίας δημοσιευμάτων κατευθυνόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πάλι η Νέα Δημοκρατία φταίει για τη διαπόμπευση τη χώρας από την εμπλοκή Ελληνίδας ευρωβουλευτή σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση;», αναρωτήθηκε.

Κόντρα ρελάνς από το ΠΑΣΟΚ

Σε υψηλούς τόνους απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου σχετικά με τις αιχμές που διατύπωσε, με αφορμή την υπόθεση της Εύας Καϊλή, για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των υποκλοπών.

«Η κυβέρνηση - «εξαγωγέας» τεχνογνωσίας παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων σε τρίτα κράτη και των παρακρατικών πρακτικών της πίσω αυλής του Μαξίμου, αφού χρησιμοποίησε την κ. Καϊλή για να θάψει το θέμα των υποκλοπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιφέροντάς την στα εγχώρια μέσα ως «μεταγραφή αεροδρομίου», τώρα την εργαλειοποιεί και πάλι δείχνοντας ότι δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη μιλώντας για θράσος χωρίς όρια του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΔΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζει πώς ο «Νίκος Ανδρουλάκης, επιμένει αταλάντευτα στη γραμμή της μηδενικής ανοχής σε ζητήματα διαφθοράς» και προσθέτει: «Μπορεί να πει το ίδιο ο κ. Μητσοτάκης, που με την σφραγίδα του συγκαλύφθηκε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων; Που ο ανιψιός του και κατά την πρωθυπουργική κρίση έχων την πολιτική ευθύνη, δεν λογοδότησε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής χάρις την «ασυλία», που του παρείχε η κυβερνητική πλειοψηφία;

Που ο βουλευτής του, Α. Πάτσης, έλαβε εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ;»

«Όσο κι αν προσπαθεί η παρέα του Μαξίμου, ο θύτης δεν μπορεί να εμφανιστεί ως θύμα», καταλήγει η απάντηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ηλιόπουλος: Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κ. Καϊλή και ο κ. Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετείται ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και στην απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κ. Καϊλή και ο κ. Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: ‘εγώ δεν καλύπτω κανέναν'. Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει μπας και ανακαλύψει το Δούρειο Ίππο;».

Και με σκωπτικό ύφος σχολιάζει: «ΥΓ. Το Κατάρ των 6.500 νεκρών δεν είναι "πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα"».

Κουτσούμπας: Φαινόμενα τύπου Καϊλή είναι στοιχεία μιας διαφθοράς ενός συστήματος που εκπορεύεται και από τις Βρυξέλλες

«Έχει μεγάλη σημασία να ενισχυθεί το ΚΚΕ μέσα στους κοινωνικούς-μαζικούς φορείς», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνάντηση που είχε με φορείς και σωματεία στην Πρέβεζα.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην οικονομική και ενεργειακή κρίση, στην κατάσταση την οποία βιώνει ο λαός και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ παντού, σε αρχαιρεσίες στους μαζικούς φορείς, στη Βουλή, την Ευρωβουλή, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

«Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά, ακόμα κι αν διαφωνεί σε επιμέρους ζητήματα, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. Όποιος σκέφτεται να ψηφίσει ΚΚΕ να το κάνει, γιατί η ενίσχυσή του μπορεί να δώσει λύσεις και στο σήμερα με τη δράση του στο κίνημα, στη Βουλή, παντού, αλλά κυρίως να ανοίξουμε ένα δρόμο για να αλλάξει συνολικά η κατάσταση σε έναν τόπο με τεράστιες δυνατότητες που όμως τον πλούτο του καρπώνονται λίγοι», πρόσθεσε.

Κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη αναφέρθηκε και στην υπόθεση των ερευνών για διαφθορά σε βάρος της Εύας Καϊλή. Αν και ο ίδιος, όπως είπε, δεν έχει πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση λόγω της περιοδείας, ωστόσο σχολίασε πως ζούμε σε ένα σύστημα σάπιο, διεφθαρμένο, εκμεταλλευτικό και με τα φαινόμενα τύπου Εύας Καϊλή, της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ την οποία διέγραψε, αφού την συνέλαβαν στις Βρυξέλλες. Παράλληλα τόνισε πως όλα αυτά τα ζητήματα, «είναι στοιχείο μιας σαπίλας, μιας διαφθοράς, ενός συστήματος που εκπορεύεται κι απ' τις Βρυξέλλες».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι η ΕΕ, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ και η Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα, «είναι η πηγή της διαφθοράς λόγω των πολιτικών, των οδηγιών, των κατευθύνσεων που έχει στα ζητήματα αυτά, όπως η στάση του Ευρωκοινοβουλίου για παράδειγμα, απέναντι στο Κατάρ, με αυτό το αίσχος των 6.000 νεκρών εργατών που δούλευαν για να φτιάξουν το Μουντιάλ εκεί, το οποίο ενέκρινε η ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο».

Όπως είπε, «δεν ήταν μόνο η Καϊλή που μίλησε υπέρ του Κατάρ με αυτό τον ανήθικο, απαράδεκτο τρόπο τότε που την είχαμε καταδικάσει όλοι, και οι ευρωβουλευτές μας». Τέλος, ανέφερε πως «είναι δομικό στοιχείο ενός συστήματος, που εκφράζεται και με τέτοια πρόσωπα, που εμφανίζονται με αυτή την ακραία μορφή διαφθοράς, όπως σε αυτή την περίπτωση ή σε άλλες περιπτώσεις όπως με τις δομές της “ Κιβωτού του τρόμου” με τα παιδιά, η με άλλες ενέργειες που κάνει το αστικό κράτος για να χτυπήσει, να καταστείλει το λαϊκό κίνημα, την οργή, τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που υπάρχει».

Ελληνική Λύση: Η Ελλάδα διασύρεται παγκοσμίως επειδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «αλληλοεκβιάζονται» 

«Η Ελλάδα διασύρεται παγκοσμίως επειδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντί να υπηρετήσουν την πατρίδα, "αλληλοεκβιάζονται" με σκοπό την κομματική τους επιβίωση» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση με αφορμή την υπόθεση της Εύας Καϊλή. «Δούρειοι Ίπποι, "Κασσάνδρες" και ένας θεατρικός ψεύτικος πόλεμος μεταξύ των κομμάτων των υποκλοπών και της διαφθοράς, με μόνο στόχο να μη μάθουμε την αλήθεια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας πως «Για άλλη μια φορά, μία υπόθεση πολιτικής διαφθοράς γίνεται γνωστή από έρευνες των αρχών του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας. Αυτό διότι τα στελέχη της "τρόικας εσωτερικού" επιλέγουν να υποδύονται ρόλους και όχι να ασκούν έντιμη και φιλολαϊκή πολιτική».