Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασε στις 9:15 το πρωί σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά μετά από καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη. 

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και για εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή. 

Ο αστυνομικός, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, φέρεται να μπήκε στο κτήριο από εναλλακτική είσοδο και όχι από την κεντρική προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός, καθώς γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι συγκεντρωμένοι Ρομά, αλλά και αντιεξουσιαστές. 

Τόσο γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο όσο και στον πρώτο όροφο του κτηρίου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Νωρίτερα είχαμε ένταση, όταν δύο οχήματα με Ρομά έφθασαν στο σημείο που ήταν συγκεντρωμένοι συγγενείς και φίλοι του 17χρονου κι όταν κατέβηκαν από αυτά πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς. Εκείνοι απάντησαν με καπνογόνα και βομβίδες κρότου - λάμψης.

Έγινε μία προσαγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο πατέρας του 16χρονου,  ο οποίος, στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερος.

Συγκέντρωση και στο Ιπποκράτειο

Φίλοι και συγγενείς του 16χρονου συγκεντρώθηκαν για δεύτερη μέρα έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.

«Θέλουμε όλη η εγκληματική ομάδα που ήταν εκεί να μπουν στη φυλακή. Όχι μόνο αυτός που πυροβόλησε» δηλώνει φίλος του. Υποστηρίζει ότι:  «Θα μπορούσε κάποιος άλλος να του πει, τι κάνεις; Γιατί πυροβολάς; Κυνηγάμε έναν άνθρωπο για 20 ευρώ. Όχι κανέναν μεγάλο εγκληματία».

Και συνεχίζει: «Αφού ο νόμος δεν μπορεί να μας προστατεύσει θα πάρουμε τα όπλα να προστατευτούμε μόνοι μας. Αν είναι να μας σκοτώσει ο κάθε ένας, να σκοτώσουμε εμείς και να μπούμε μέσα».

Τέλος χαρακτήρισε ρατσιστική την βολή του αστυνομικού. «Η βολή ήταν ευθεία. Πήγε να τον αποτελειώσει»