Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου που θα μετέφερε τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών στην Αλβανία που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων. Η Σύνοδος για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί σε χώρα της περιοχής που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις γνωστές αιρεσιμότητες. Θα τονίσει επίσης τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού, δεδομένων των προκλήσεων που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εμπρηστικές δηλώσεις Ράμα - Η Ελλάδα εξαπάτησε την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων σήμερα στα Τίρανα και θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο EURACTIV αφήνοντας σοβαρές αιχμές κατά της Αθήνας. Δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η Ελλάδα «εξαπάτησε» για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

O Ράμα θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα επισκεφτεί και αλβανικούς Δήμους με ισχυρή παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας,

Στη συνέντευξή του στο EURACTIV και την Alice Taylor, ο Ράμα μίλησε την παραμονή της συνόδου κορυφής για τη διεύρυνση, τις περιφερειακές εντάσεις και την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε άτομα και αξίες. Πρέπει να κάνουμε τις ‘ασκήσεις μας στο σπίτι’, δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορείς να εξαπατήσεις. Ακόμη, και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να σε βοηθήσουν να περάσεις […] είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις το διαγώνισμα σωστά», δήλωσε ο Ράμα. «Και επειδή είναι για το καλό μας», είπε, «πρέπει να έχουμε θεσμούς που λειτουργούν».

«Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.