«Με τα υπερκέρδη, με τα οποία επιβάρυνε τους καταναλωτές με την κερδοσκοπική πολιτική της ΔΕΗ, ο κ.Στάσσης θέλει τώρα να αγοράσει την εταιρεία ENEL Ρουμανίας στην οποία ήταν ο ίδιος διευθύνων σύμβουλος πριν έρθει στη ΔΕΗ, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα δεοντολογίας. Και από την άλλη στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ενέκριναν τα έσοδα από τα υπερκέρδη, που έχουν χρυσοπληρώσει οι καταναλωτές, να γίνουν δωράκια για τα γαλάζια παιδιά, χρυσές αμοιβές, μπόνους αλλά και μετοχές. Έτσι αντιλαμβάνονται αλήθεια την επιτυχία στη ΔΕΗ; Το να χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας για να επενδύσει η ΔΕΗ σε μια εταιρεία στη Ρουμανία δεν είναι το ζητούμενο. Ζητούμενο είναι οι καταναλωτές της χώρας μας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να είναι ικανοποιημένοι και να έχουν επάρκεια και πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές. Αυτό το βασικό σκοπό δεν τον υπηρετεί η σημερινή ΔΕΗ του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του σήμερα, στην εκπομπή «Βάλε καφέ να στα πω» στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 FM Στο Κοκκίνο», και τους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγκώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε επίσης την καθυστέρηση της ΔΕΗ στο επενδυτικό «άνοιγμα» προς τις χώρες των Βαλκανίων: «Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι πως εδώ και τρεισήμισι χρόνια  η ΔΕΗ είχε σταματήσει τα επενδυτικά σχέδια επέκτασης  προς τα Βαλκάνια, που αποτέλεσαν σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάστε την πρωτοβουλία της ΔΕΗ με την εξαγορά της EDS στη Βόρεια Μακεδονία και τις τότε κατηγορίες; Τώρα αποδείχθηκε ότι ήταν μια σωστή κίνηση της κυβέρνησης και της τότε Διοίκησης της ΔΕΗ. Όμως τώρα έχουμε μια εξαγορά στη Ρουμανία, με χρήματα από τα υπερκέρδη της ΔΕΗ, που η ΔΕΗ απέκτησε γονατίζοντας τους καταναλωτές. Σε αυτό πρέπει να σταθούμε. Χρειάζεται να εξεταστεί η εξαγορά όχι μόνο στα θέματα στρατηγικής και κόστους οφέλους, αλλά επιπλέον να εξεταστεί και το θέμα δεοντολογίας, λόγω της προηγούμενης θέσης του κ. Στάσση. Αυτά μας υποχρεώνουν να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί».

Σχετικά με τα υπερκέρδη ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε ότι «Είναι προκλητικό ότι η κυβέρνηση χαρίζει 1,8 δισ. ευρώ υπερκερδών στους ηλεκτροπαραγωγούς. Μαγείρεψε τον υπολογισμό των υπερκερδών, ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση το καλοκαίρι, και τα 2,2 δισ. που υπολογίστηκαν από στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ τώρα τα έβγαλε 415 εκατ. ευρώ και τη μελέτη ακόμα δεν την έχουν καταθέσει στη Βουλή. Πρωταθλητής της κερδοσκοπίας είναι φυσικά η ΔΕΗ που παράγει και κατέχει το 80% των υπερκερδών».

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε επίσης ότι τα υπέρογκα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών δεν αφορούν μόνο την ηλεκτρική ενέργεια αλλά επεκτείνονται και στα διυλιστήρια. «Τα δύο διυλιστήρια της χώρας, καταγράφουν υπερκέρδη 2,35 δισ. ευρώ για το πρώτο 9-μηνο του 2022. Συνολικά, με βάση τη μεθοδολογία που έχει περιγράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμούμε ότι τα υπερκέρδη θα ανέλθουν σε 3 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2022», υπογράμμισε. Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαρροές ότι η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων  θα είναι μόλις γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, σημείωσε επίσης την αλλαγή των δεσμεύσεων του κ. Μητσοτάκη: «Ο κ.Μητσοτάκης τον Μάρτιο δεσμεύθηκε για 90% φορολόγηση στα υπερκέρδη. Φοβόμαστε όμως πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαρίσει τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια, και ότι ετοιμάζεται να φορολογήσει τα διυλιστήρια  με τον κατώτερο συντελεστή του 33% που προβλέπει η έκτακτη ευρωπαϊκή νομοθεσία, και αυτό είναι ντροπή και κλοπή. Η πρώτη κλοπή της κυβέρνησης ήταν αυτή που χάρισε στους ηλεκτροπαραγωγούς 1,8 δισ. ευρώ και τώρα ετοιμάζεται να χαρίσει υπερκέρδη στα διυλιστήρια ύψους πάνω από 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό θα είναι δεύτερη κλοπή». Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει θέσει ως προγραμματική δέσμευση την πλήρη επιστροφή των άδικων κερδών αλλά και την εφαρμογή ανώτατου συντελεστή κέρδους ώστε να υπάρχει πρόληψη της αισχροκέρδειας και έλεγχος της αγοράς.

Σχετικά με το θέμα της επικείμενης ευρωπαϊκής απόφασης για εφαρμογή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, ο Σ.Φάμελλος τόνισε αρχικά την ανεπάρκεια της Ευρώπης όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική, ανεπάρκεια που συνεχίζεται εδώ και μήνες: «Με το πλαφόν εξελίσσεται εδώ και 6 μήνες ένα θέατρο σκιών. Και έτσι όπως φαίνεται να καταλήγει η διαπραγμάτευση, η τελική απόφαση δεν πρόκειται να βοηθήσει τους πολίτες, γιατί δεν θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Το πλαφόν δεν πρόκειται να τρομάξει τις αγορές, ενώ πιθανό είναι, αντί να πέσουν οι τιμές, αυτές να πλησιάσουν προς την τιμή του πλαφόν.. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι μαζί με την όποια οριοθέτηση της τιμής του φυσικού αερίου να υπάρχει έλεγχος στην αγορά ώστε να μην παράγονται υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών. Διότι εδώ στην Ελλάδα και με φθηνό και με ακριβότερο φυσικό αέριο, το καρτέλ ενέργειας κερδοσκοπούσε εις βάρος των καταναλωτών», επεσήμανε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα των υποκλοπών, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι η δράση των βελγικών αρχών δείχνει ότι υπάρχουν αντανακλαστικά, ότι οι θεσμοί λειτουργούν, και ότι οι πολιτικοί διερευνώνται, κάτι που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει π.χ. με την υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. «Οφείλουμε να θωρακίσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής, και ζητάμε στο σκάνδαλο των υποκλοπών η δικαιοσύνη να παρέμβει άμεσα. Η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να σώσει τη χαμένη τιμή της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά καθυστερεί αδικαιολόγητα. Θέλω να εκφράσω εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αγωνία μας γι’ αυτό. Επίσης θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην Αριστερά, προσπαθούμε να κρατήσουμε πολύ ψηλά τα ιδανικά και τις αξίες στην άσκηση της πολιτικής, γιατί η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, ούτε σχετίζεται με την οικογενειοκρατία».​