Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ εξελίσσεται σε μια επίδειξη δύναμης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Κι αυτό όχι μόνο γιατί οι πέντε από τις οκτώ ομάδες των προημιτελικών (Κροατία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία) είναι από την Ευρώπη (Βραζιλία, Αργεντινή από την Αμερική και το Μαρόκο από την Αφρική), αλλά κι από το απίστευτο επίσης ποσοστό εκπροσώπησης που έχουν τα πρωταθλήματα της...
Το 94% των παικτών που θα αγωνιστούν στα προημιτελικά, παίζουν στην Ευρώπη καθώς μόλις 11 από τους 208 ποδοσφαιριστές δεν παίζουν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Επίσης όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βραζιλίας «O' Globo», μεγαλώνει η κυριαρχία της Premier League.
Σίγουρα το ότι η πλειοψηφία των παικτών του Μουντιάλ αγωνίζεται σε ευρωπαϊκές ομάδες δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά, καθώς η διοργάνωση προχωράει, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου συγκεντρώνεται στη «Γηραιά Ήπειρο».
Μάλιστα, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, αν δεν υπήρχε η μοναδική ανατροπή της φάσης των «16», η πρόκριση του Μαρόκου απέναντι στην Ισπανία.
Από τους 11 παίκτες που αγωνίζονται ακόμη εκτός Ευρώπης, οι έξι παίζουν για αφρικανικές ομάδες, ενώ, εκτός από αυτούς, τη λίστα συμπληρώνουν οι Γουέβερτον, Ντάνι Άλβες, Έβερτον Ριμπέιρο και Πέντρο από τη Βραζιλία και Φράνκο Αρμάνι από την Αργεντινή.
Στην αρχή της διοργάνωσης, το 2% των παικτών έπαιζε στην Ευρώπη, αριθμός που αυξήθηκε στο 86% στη φάση των «16».
Το ίδιο συνέβη και στην αναλογία παικτών στην Premier League. Συνολικά, κλήθηκαν 158 παίκτες που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα, το 19% συνολικά. Στα προημιτελικά το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 31%.
Στη συνολική κατάταξη, το πρωτάθλημα Βραζιλίας είναι η πρώτη μη ευρωπαϊκή διοργάνωση, στην 9η θέση.
Επιπλέον, μετά τον αποκλεισμό της Γερμανίας και της Ισπανίας, οι δύο σύλλογοι με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση είναι πλέον η Μάντσεστερ Σίτι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Προηγουμένως, κορυφαίες ήταν η Μπάγερν Μονάχου και η Μπαρτσελόνα, με 16 και 17 παίκτες η καθεμιά. Τώρα απομένουν πέντε και επτά από κάθε σύλλογο.
Αντίθετα, στην έναρξη του τουρνουά, 16 παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι και 14 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν στο τουρνουά. Πλέον, απομένουν 12 για τη Γιουνάιτεντ και 11 για τη Σίτι.