Αναστάτωση στην κυβέρνηση, σε πρεσβείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από «το Βήμα της Κυριακής» ότι θύμα του Predator ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η παγίδευση του τηλεφώνου του υπουργού Εξωτερικών Νικου Δένδια, προσδιορίζεται πριν από ένα χρόνο, αποκαλύπτει «το Βήμα της Κυριακής» και το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, σε κάποια στιγμή στο παράκεντρο που κινούσε τα νήματα «άρχισε να υπάρχει ένας κύκλος συνεννοήσεων για τη χρήση του παράνομου λογισμικού και εκτός των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας. Με ενδιαφέρον κυρίως σε υπουργούς της ΝΔ που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το εν λόγω "παράκεντρο".»

Στόχος και ο Δένδιας

Είναι ενδεικτικό, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «ότι ανάμεσα στους παρακολουθουμένους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από έναν χρόνο – μέσω ύποπτου SMS.»

Με την έρευνα του Βασίλη Λαμπρόπουλου να καταλήγει ότι ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος έχει άμεση σχέση με την εισαγωγή και την ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα, αλλά και αργότερα, μέσω της στενής σχέσης του με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και στην επιλογή των «θυμάτων» του αρπακτικού λογισμικού, σημειώνει ότι «ο κ. Δένδιας στη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2013-2014 είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών «Sepura» (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών «Tetra») με το τρικ «δωρεάς» από ανύπαρκτη εταιρεία.»

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, «η μνημονευόμενη παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ. Και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους.»

ΣΥΡΙΖΑ Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό για όσα έφερε στο φως το Βήμα της Κυριακής.

Όπως υπογραμμίζει με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» επιβεβαιώνεται η λίστα με τα ονόματα των υπουργών που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, τονίζοντας ότι η παρακολούθηση Δένδια είναι ιδιαίτερης εθνικής σημασίας.

«Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο» σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι περιμένουν να δουν αν να μιλήσει και αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «παραμυθάδες» και αν οι υπουργοί της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να απειλούν με φυλάκιση και τους δημοσιογράφους του «Βήματος».

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Σε απάντηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, χωρίς να αναφέρεται ούτε μία φορά το δημοσίευμα του Βήματος, αφού επαναληφθεί, για άλλη μία φορά, ότι η κυβέρνηση "δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, έχοντας ξεκαθαρίσει εξαρχής την αδιαπραγμάτευτη βούλησή της για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων και την απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών", γίνονται ευθείες βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ και Βαξεβάνη: 

"Η τροφοδότηση της κοινής γνώμης με πληθώρα δημοσιευμάτων και μάλιστα σε δόσεις, τα οποία στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο, συσκοτίζει και δεν διαφωτίζει. Ιδίως όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες αδιαφανείς πηγές. Υλικό που είναι πολύ χρήσιμο για τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας, στα οποία εσχάτως εξειδικεύεται ο κ. Βαξεβάνης, αλλά εντελώς ακατάλληλο για την διερεύνηση των πτυχών της υπόθεσης. Εξάλλου, είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης", αναφέρει ο κ. Οικονόμου. 

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι "με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά". Και καταλήγει: "Το σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα, πέφτει στο κενό για άλλη μια φορά. Εξάλλου, με την λάσπη πρώτα λερώνονται όσοι την πιάνουν στα χέρια τους για να την εκτοξεύσουν".