Οι φορείς παραμένουν στο «ποτέ, χωρίς λόγο, την Κυριακή», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωση του, αναφορικά με την τροπολογία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία αποφασίζεται το άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022.
Όπως σημειώνει ο ΕΣΘ, με την έκτακτη τροπολογία η κυβέρνηση εκθέσει του εμπορικούς συλλόγους στο πανελλήνιο, «υποσκάπτοντας την δυναμική τους και υποχωρώντας στα «θέλω» των πολυεθνικών επιχειρήσεων». Αναφέρει ότι ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόφαση μέχρι την εφαρμογή είναι ανεπαρκής και οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν τόσο υλικά όσο και λογιστικά. 
«Αυτοί που σίγουρα προλαβαίνουν και σίγουρα θα καταφέρουν να είναι ανοιχτοί αυτή την Κυριακή είναι όσοι γνώριζαν «κάτ’ιδίαν» τις προθέσεις της κυβερνήσεως και διέδωσαν το άνοιγμα της Κυριακής, προ της τροπολογίας!», σημειώνει ο ΕΣΘ διερωτώμενος «Ποιος Κυβερνάει αυτόν τον τόπο» και ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο να ανακοινώσει ποιος ζητά το άνοιγμα της Κυριακής. 
Ο Εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι έγκαιρα έχει επισημάνει την πολυγλωσσία γύρω από ένα ζήτημα το οποίο μέχρι σήμερα είχε καταστεί σαφές με σχετική νομοθεσία. 
Αναφέρει, ακόμη, ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καθώς και όλα τα Σωματεία του εμπορίου, δεν θέλουν το άνοιγμα των καταστημάτων.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απέστειλε και επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα.
Σε αυτήν αναφέρει ότι ζητά να μεριμνήσεις ο υπουργός άμεσα "ώστε να μην επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις πρώτες Κυριακές των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων οι οποίες καταργήθηκαν, διότι οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι μεγάλες".

ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Αντιδρούν στο άνοιγμα

Με την τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αιφνιδιάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά, επισημαίνουν σε κοινή του ανακοίνωση η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. 
Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές. 
Ειδικότερα σημειώνουν: 
"Θα περίμενε κανείς ότι με την ευέλικτη νομοθεσία που ισχύει για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με τις εκ του νόμου οριζόμενες ημέρες, το ελεύθερο άνοιγμα Μαΐου - Οκτωβρίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τις αποφάσεις των κατά τόπου Αντιπεριφερειαρχών, θα είχαν ικανοποιηθεί οι ανάγκες ορισμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, το αυτονόητο δεν φαίνεται να ισχύει και το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει να συμμερίζεται τις διαθέσεις τους, καταθέτοντας μία αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο! 
Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες. 
Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές. 
[...] Η Κυριακή αργία έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν θα επιτρέψουμε ούτε θα συμφωνήσουμε ποτέ στην πλήρη κατάργησή της. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, θα περιφρουρήσουμε τη διατήρησή της".