Τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ολλανδίας, Γουίλεμ - Αλεξάντερ και Μαξίμα, υποδέχτηκε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στ. Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης χαιρέτισε την παρουσία του βασιλικού ζεύγους στην έναρξη της Ολλανδο-Ελληνικής Διάσκεψης για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη με θέμα: “Καλλιεργώντας το μέλλον”, η οποία πραγματοποιήθηκε στo χώρο πολιτισμού Λαμπατουάρ. Στο χαιρετισμό του τόνισε τα εξής:

“Η  παρουσία σας αποτελεί ύψιστη τιμή για όλους μας. Συνιστά κορυφαία επιβράβευση της πρωτοβουλίας για κοινούς στόχους στο δρόμο του μέλλοντος. Αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για λύσεις σε προβλήματα που εγείρουν παγκόσμιες προκλήσεις. Ιδίως, μάλιστα, η ενεργειακή κρίση που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο οικονομικός πόλεμος σε βάρος ολόκληρης της Ευρώπης. Αλλά και η κλιματική κρίση, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και λελογισμένης χρήσης των φυσικών πόρων, ιδίως μάλιστα του νερού. Ζητήματα που επηρεάζουν και ταυτόχρονα επηρεάζονται από τον γεωργικό τομέα. Ζητήματα που οφείλουμε να προσεγγίσουμε με πράξεις Προμηθέα και όχι Επιμηθέα. Με συνέργειες και διακρατικές συνεργασίες. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Αυτό επιβραβεύει η παρουσία σας”.


Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: “Αξιοποιούμε στην κατεύθυνση αυτή τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, Ελλάδας και Ολλανδίας. Χτίζουμε σε κοινές αρχές και αξίες. Κινούμαστε σε στόχους που υπαγορεύονται από το αύριο στο σήμερα. Και επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία παντού. Ιδίως μάλιστα στην οικονομία, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό, το γεωργικό και αγροδιατροφικό τομέα. Είναι βέβαιο ότι η Ολλανδο-Ελληνική Οικονομική Σύνοδος της Θεσσαλονίκης, μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Ότι μπορεί να αποτελέσει απαρχή για νέες συνεργασίες, νέες ευκαιρίες προς όφελος των δύο λαών. Ότι ανοίγει δρόμους στο αύριο που είναι ήδη παρόν και διαρκώς μας προκαλεί”.