Ξεκίνησαν χθες -αμέσως μετά τη σχετική  προαναγγελία από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. 
Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει την περασμένη Δευτέρα, όταν εκδόθηκε από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, η σχετική NAVTEX, και το πλοίο SANCO SWIFT βγήκε νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, όπου  έκανε τις αναγκαίες δοκιμές και απλωσε τα καλώδια για τις  έρευνες.
Οι έρευνες αυτές  θα διαρκέσουν δύο χρόνια και εφόσον κριθούν ικανοποιητικές, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, μετά τη τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων  και διαγωνιστική διαδικασία για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν έως το 2024,  για να ακολουθήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις από το 2024 έως το 2026, ανάπτυξη κοιτάσματος από το 2026 έως το 2027 και παραγωγή Φυσικού Αερίου το 2027-2028:
Η έναρξη των σεισμικών ερευνών έρχεται σε συνέχεια  της απόφασης του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 και αφορά στην  εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας, της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και  ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τη ίδιας, αλλά και της Ευρώπης.
Όσον αφορά τα όσα ακούγονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Ελλάδα απαντά ότι υλοποιεί ένα σχέδιο πολύ καλά προετοιμασμένο, απολύτως σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και απολύτως ενταγμένο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που αναπτύσσει  κινήσεις, οι οποίες βρίσκονται μακριά από  τη διεθνή νομιμότητα. Ποτέ η χώρα μας δεν πολιτεύτηκε και δεν συμπεριφέρθηκε έξω από το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ποτέ δεν θα το κάνει.  Ποτέ, όμως δεν πρόκειται να υποχωρήσει από κανένα της δικαίωμα, που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και από το Δίκαιο της Θάλασσας.  
Σημειώνεται ότι ο Εκπρόσωπος του State Department ερωτηθείς για τις συγκεκριμένες έρευνες ανέφερε: «Η μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Έρευνες χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον
 
Οι έρευνες  διεξάγονται -και γεωτρήσεις θα γίνουν- χωρίς καμία έκπτωση όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς λαμβάνονται όλα τα αναγκαία  μέτρα και ακολουθούνται οι καλύτερες παγκόσμιες πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται μέτρα  όπως:
-Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
-Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
-Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
-Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
-Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
-Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
-Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
-Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.