Την ανέγερση ουρανοξύστη, που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 100 μέτρα ύψος, προβλέπει η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή Κεραμείων Αλλατίνη του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πήρε «Πράσινο φως» σήμερα από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης! 

Η Επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη, με τον όρο οι αρχιτεκτονικές επιλογές υλοποίησης του ουρανοξύστη, που προβλέπεται να δημιουργηθεί και θα έχει ύψος μέχρι 100 μέτρα, να αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του ως τοπόσημου, να τον καθιστούν αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης, αλλά και να συνάδουν με τον χαρακτήρα και τους όρους προστασίας του διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής ιστορίας Αλλατίνη. Κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς ένα κτίριο με τέτοιο μέγεθος θα μπορούσε να... μην είναι αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης. Το πώς θα συνάδει με ένα διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής ιστορίας, θα περιμένουμε όλοι να το δούμε...

Επίσης, υπάρχουν όροι να υιοθετηθούν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα νέα κτίρια, να προωθηθεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων, η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων να ενισχύει την άνεση της πεζής κυκλοφορίας και των ΑΜΕΑ και οι χώροι στάθμευσης να είναι υποχρεωτικά υπόγειοι.

Το ακίνητο είναι εμβαδού 81,2 στρεμμάτων περίπου και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο του Δήμου Θεσσαλονίκης σε τμήμα της ευρύτερης περιοχής που έχει την ονομασία «Νοτιοανατολική Πύλη Θεσσαλονίκης» (σ.σ. μη σας μπερδεύουν όλα αυτά, είναι η έκταση πίσω από το άλσος της Νέας Ελβετίας). Ιδιοκτήτης του ακινήτου και φορέας κίνησης της διαδικασίας είναι η ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη ενώ η δόμηση προτείνεται να αναπτυχθεί στην νοτιοδυτική πλευρά του ακινήτου. 

Ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει πως «η Θεσσαλονίκη με τις δυνατότητες που έχει, πρέπει να ανοιχτεί σε φρέσκιες ιδέες, να ξεφύγει από τη στασιμότητα, από την αντίληψη που θέλει όλα να γίνονται με τους ίδιους παλιούς τρόπους, που έχουν καταστρέψει το περιβάλλον της πόλης, κτίζοντας τις άνευ ενδιαφέροντος νέες γειτονιές. Η πόλη έχει ανάγκη να πειραματιστεί με νέες ιδέες, καινούργια πράγματα που γίνονται παντού στον κόσμο και τώρα η συγκυρία είναι καλύτερη από ποτέ».

Όσον αφορά το γιατί επιλέχθηκε ένας ουρανοξύστης, εξηγεί: «Αυτό που θα επιχειρήσουμε είναι να εφαρμόσουμε τον κανόνα που ισχύει παγκόσμια, δηλαδή να συγκεντρωθεί η νέα δόμηση σε ένα υψηλό κτίριο και όλη η υπόλοιπη έκταση να είναι πράσινο, προσβάσιμο σε όλους. Πέραν αυτού, όλα τα πάρκινγκ που θα κατασκευαστούν, θα είναι υπόγεια. Αυτό θα απαιτήσει μία αρκετά σημαντική δαπάνη, η οποία όμως θα εξασφαλίσει ένα ειδυλλιακό χώρο, αναδεικνύοντας παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο τα υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια».

Όσον αφορά το διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο, θα παραχωρηθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς είναι χαρακτηρισμένο για πολιτιστικές δράσεις.

Η περιοχή επέμβασης πρόκειται να οργανωθεί σε δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά τα τμήματα του ακινήτου που θα αποδοθούν ως εισφορά γης για τη δημιουργία του απαραίτητου νέου οδικού δικτύου και τη διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών για τη δημιουργία νέου σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστου χώρου. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην ενότητα αυτή προτείνεται να είναι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, ενώ προτείνεται να επιτρέπονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Η δεύτερη ενότητα προβλέπει κεντρικές λειτουργίες πόλης (κατοικία, κοινωνική πρόνοια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώρους συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή, κέντρα διασκέδασης, τουριστικά καταλύματα και στάθμευση). 

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε ικανοποιημένη καθώς, όπως είπε, η περιοχή θα λειτουργήσει υπέρ της καθημερινότητας των ανθρώπων, ενώ η πρόβλεψη για τη δόμηση του χώρου είναι τέτοια ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε αυτόν και να θέλει και ο ίδιος να τον επισκεφθεί.