Η μία μετά την άλλη έρχονται οι αποκαλύψεις και οι εξελίξεις, για δομή αναπήρων της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν καταγραφεί οι θάνατοι δύο φιλοξενούμενων νεαρής ηλικίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε χθες Παρασκευή 25/11 πως το συμβούλιο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δομής παιδιών και ανηλίκων με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη παραιτήθηκε μετά από προληπτικούς ελέγχους που ζητήθηκαν και διενεργήθηκαν απο την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

Όλα άρχισαν όταν έγινε γνωστός ο θάνατος 25χρονου με αναπηρίες, τροφίμου της δομής. Καταγγέλθηκαν σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία της δομής, ενώ ακολούθησε και ένα δεύτερο περιστατικό θανάτου, το οποίο, μάλιστα, κρατήθηκε κρυφό. 

Μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προχώρησε στους ελέγχους για περιστατικά από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2022. Διαπίστωσε ότι το Δεκέμβριο του 2021, και αφού είχε περάσει ένας μήνας από το πρώτο περιστατικό, δεύτερος τρόφιμος νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, βαριά τραυματισμένος. Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ο περιθαλπόμενος επέστρεψε στην δομή όπου σε δύο ημέρες πέθανε.

Σε ανακοίνωση της ΕΑΔ τονίζεται ότι εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου παρότι ο περιθαλπόμενος κατέληξε πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του μεικτού κλιμακίου. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπομένου στις αρμόδιες Αρχές.

Για την περίπτωση του θανάτου του 25χρονου τον Νοέμβριο του 2021 η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι ο 25χρονος κατέληξε σε νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε μετά από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από υπάλληλο-φροντιστή της δομής. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της δομής είχαν ισχυριστεί ότι ο νεαρός κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από καβγά με άλλον τρόφιμο, ισχυρισμός που κατέρρευσε.

Ο πατέρας του 25χρονου νεαρού, σε δηλώσεις του στο newsit.gr, λέει: «Όταν πήγαμε το παιδί στο ίδρυμα αυτό ακούγαμε για ξυλοδαρμούς και άσχημες καταστάσεις. Παλεύαμε δύο χρόνια μόνοι μας με τον μικρό, ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση και με εισαγγελική παρέμβαση αναγκαστήκαμε να τον μεταφέρουμε εκεί. Και με την προηγούμενη διοίκηση υπήρχαν προβλήματα και με την τωρινή. Δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα. Το παιδί μας είχε συνέχεια μαυρισμένα μάτια, είχε εκδορές, υπήρξε έλλειψη σωστής φροντίδας, από την πρώτη εβδομάδα του είχαν κλέψει τα ρούχα, φαινόταν τελείως παραμελημένος. Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά εκεί μέσα. Το περιστατικό με τον γιο μας προσπάθησαν να το καλύψουν. Έλεγαν έχουμε έλλειψη προσωπικού, εμείς δεν φταίμε, έπεσε κάτω και χτύπησε και τέτοια. Όταν όμως η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου ζήτησε να γίνει έρευνα, τότε αυτοί θορυβήθηκαν και ξαφνικά οι εργαζόμενοι μίλησαν και είπαν την αλήθεια. Ότι τον χτύπησε ο υπάλληλος που ήρθε μάλλον μεθυσμένος γιατί ήρθε να αντικαταστήσει κάποιον άλλον και δεν ήθελε να εργαστεί και το παιδί το πήγαν πολύ αργά στο νοσοκομείο(...) . Άρα στην κυρία Μιχαηλίδου οφείλουμε τα πάντα. Θα ήταν ακόμα μία υπόθεση που θα κουκουλωνόταν και εμείς θα ησυχάζαμε και θα νομίζαμε ότι το παιδί μας έφυγε απο ένα δυστύχημα».

Η μητέρα του άτυχου νεαρού δηλώνει στο newsit.gr: «Παρακαλάω να μην χαθεί άλλο παιδί με τέτοιο τρόπο. Η κατάσταση στη δομή ήταν πολύ δύσκολη. Εμείς είμαστε απο τους γονείς που ενδιαφερόμασταν. Πηγαίναμε τακτικά, όσο μπορούσαμε. Όμως τελικά ήταν μεγάλο μας λάθος οτι τον πήγαμε εκεί σε αυτή τη δομή. [...] Πιστεύω πολύ στη Θεία Δικαιοσύνη και ήρθε τελικά. Ελπίζω τώρα να ηρεμήσει η ψυχούλα του. Απο εμένα, τη μητέρα του, μου στέρησαν τη μυρωδιά του, δεν ξέρω αν μπορείτε να το καταλάβετε. Ήταν τα πάντα για εμένα. Ας τους κρίνει η δικαιοσύνη και ο Θεός. Τίποτα δεν μένει κρυφό».

Η πρόεδρος  του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων της δομής, Ολυμπία Κορδά αναφέρει στο newsit.gr: «Εδώ και πολύ καιρό είχαμε κάνει καταγγελίες για όλα αυτά που είχαν γίνει στη δομή, για κακοποιήσεις, για άσχημα γεγονότα. Τα είχαμε καταθέσει όλα στον Εισαγγελέα. Απλά η διοίκηση ήταν απέναντι μας. Ποτέ δεν μας ενημέρωνε για τίποτα. Ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν δίπλα μας και μας άκουγε και προσπαθούσε για τα παιδιά και για εμάς ήταν ο εκπρόσωπος των γονέων στο Δ.Σ.. Κανένας άλλος.[...]Οι υπάλληλοι εκεί έκαναν διπλές και τριπλές βάρδιες με αποτέλεσμα να κουράζονται και κάποια πράγματα να τους ξεφεύγουν. Όλα αυτά έγιναν κυρίως από έλλειψη προσωπικού φροντίδας. Περιμένουμε τις εξελίξεις, έπρεπε να γίνει επειγόντως η αλλαγή διοίκησης. Η συγκεκριμένη διοίκηση είχε φοβερή έπαρση. Δεν άκουγε ποτέ τους γονείς. Τώρα πρέπει η νέα διοίκηση που θα έρθει να έχει σχέση με την αναπηρία. Όχι απλά να είναι φιλάνθρωπος ή να μπουν από υποχρέωση. Πρέπει να έχουν εμπειρία για το πως θα διαχειριστούν τα παιδιά αυτά και πως να αντιμετωπίσουν τις όποιες καταστάσεις».

Παρά το ότι οι γονείς του νεκρού παιδιού ευχαριστούν την αρμόδια υπουργό, κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη: Επίθεση,. κατά της κυβέρνησης, για τις αλλαγές στο δ.σ. της δομής "Άγιος Δημήτριος", όπου σημειώθηκε θάνατος φιλοξενούμενου, εξαπολύει ο  βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης:

«Άρον άρον έσπευσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ζητήσει τις παραιτήσεις  του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, την θητεία του οποίου ανανέωσε πριν από τέσσερεις ημέρες η κυβέρνηση με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού!

Δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης η έκθεση κόλαφος της  Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη λειτουργία της δομής;  Δεν γνώριζαν πως η δομή λειτουργεί χωρίς Οργανισμό Λειτουργίας, πως ενήλικες διαμένουν μαζί με ανήλικα άτομα, πως  διαθέτει απομόνωση χωρίς αυτό να προβλέπεται; 

Δεν γνώριζαν πως μετά το θάνατο νεαρού περιθαλπόμενου στο ΚΕΠΕΠ τον Νοέμβριο του 2021,  ακολούθησε δεύτερος θάνατος τον Ιανουάριο του 2022 που κρατήθηκε κρυφός; Δεν γνώριζαν πως υφίστανται πάγιες και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό ειδικοτήτων και ιδιαίτερα σε προσωπικό φροντίδας, 

Γιατί δεν απαντήθηκαν και αγνοήθηκαν οι ερωτήσεις-καταγγελίες που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη λειτουργία της δομής: 

Αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ανεύθυνη και ανίκανη. Είναι επικίνδυνη», τονίζει.