Στο κενό πέφτει η απόπειρα  της τουρκικής ηγεσίας να κατηγορήσει την Ελλάδα για όσα διαπράττονται στο έδαφός της και να απαλλαγεί από τις ευθύνες για το τελευταίο περιστατικό βαρβαρότητας σε βάρος των 92 μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν γυμνοί και με σωματικά τραύματα στις Φέρες Έβρου από άνδρες των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης της ΕΛ.ΑΣ. και της Frontex.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Frontex επιβεβαιώνει πλήρως αυτά που έχουν ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές Αρχές και υπογραμμίζει σχετικά:

«Στις 14 Οκτωβρίου μόνιμοι αξιωματικοί της Frontex που περιπολούσαν στην περιοχή του Έβρου υποστήριξαν τις ελληνικές Αρχές όσον αφορά τη διάσωση μιας μεγάλης ομάδας μεταναστών, που πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Οι αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν χωρίς ρούχα και ορισμένοι από αυτούς έφεραν εμφανή τραύματα. Οι αξιωματικοί, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, προσέφεραν άμεση βοήθεια στους μετανάστες.

Η υπηρεσία ενημέρωσε επίσης τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex για την πιθανή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η γρήγορη αντίδραση στο περιστατικό ανέδειξε τον υψηλό επαγγελματισμό των ελληνικών Αρχών και την καλή τους συνεργασία με τη Frontex».

Σημειώνεται ότι ήδη από την Τρίτη η κυρία Paulina Bakula, εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, είχε τονίσει  ότι «οι αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και ορισμένοι από αυτούς με εμφανή τραύματα», και πρόσθεσε  ότι υπήρξε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, για