Το μήνυμα ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι οφείλει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αναμένεται να επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν είναι καλή, ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αποφασιστικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος που είναι ευρωπαϊκό και απαιτεί συνολική απάντηση, όπως έχει υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή, από τον περασμένο Μάρτιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή του (Σχέδιο Έξι Σημείων) προς την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Θα στηρίξει τη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν, ώστε αυτή να μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, υλοποίησης, που είναι να τεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών.

Η κυβέρνηση επισημαίνει συνεχώς, ότι το γεγονός ότι η τιμή  του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει δεν είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση για το ανώτατο όριο τιμής συντηρείται και παραμένει ανοιχτή.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Καλωσορίζω την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που περιλαμβάνει δύο προτάσεις που η Ελλάδα είχε κάνει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας τις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Το πρώτο σημείο της προτεινόμενης δέσμης που βασίζεται στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αφορά την πρόταση για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην είναι έρμαια των υπερβολικών διακυμάνσεων, που, όπως είχε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελούν στρέβλωση της αγοράς και δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά και στη ζήτηση. Η ουσία δηλαδή της πρότασης που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, προτείνοντας την επιβολή πλαφόν, η οποία επανήλθε με πρωτοβουλία και άλλων χωρών και έχει ήδη αποσπάσει στήριξη και από άλλα κράτη-μέλη.

Η Κομισιόν θα ζητήσει εντολή για έναν Κανονισμό, ο οποίος θα της δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών, για να επιβάλλει ένα δυναμικό όριο τιμής (ανώτατο πλαφόν)  για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο TTF, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: The price correction mechanism would establish, on a temporary basis, a dynamic price limit for transactions on the TTF. Transactions at a price higher than the dynamic limit would not be allowed to take place in the TTF.

Το δεύτερο σημείο που βασίστηκε σε ελληνική πρόταση -και συμπεριλαμβανόταν επίσης στο Σχέδιο Έξι Σημείων του Πρωθυπουργού- αφορά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές: Είναι ένας προσωρινός μηχανισμός εξομάλυνσης της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών, που περιορίζει τις ακραίες μεταβολές εντός σύντομης χρονικής περιόδου (circuit breaker- μηχανισμός για τον περιορισμό των διακυμάνσεων). Στόχος: ο περιορισμός των μεγάλων βραχυπρόθεσμων μεταβολών των τιμών στα χρηματιστήρια παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.