Εχθές είχαμε την πρώτη ένδειξη για μελλοντική επιστροφή της Honda στην F1. Υπάρχουν, όμως, και άλλες εταιρίες που σκέφτονται σοβαρά την συμμετοχή τους. Αναφερόμαστε στις Hyundai και Ford. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Stefano Domenicali έχει ήδη συναντηθεί με εκπροσώπους της Νοτιοκορεατικής εταιρίας. Η Hyundai μπορεί ήδη να συμμετέχει -με αρκετή επιτυχία μάλιστα- στο WRC και στο WTCR. Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι δεν της είναι αρκετό.Για την Hyundai μία πιθανή συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της F1 θα σήμαινε και την εκτόξευση του αγωνιστικού της προφίλ. Η προβολή που απολαμβάνει το σπορ είναι τεράστια και το ίδιο ισχύει και τις εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν σε αυτό. Το ίδιο φαίνεται ότι ισχύει και με την Ford. Φυσικά, ο αμερικανικός κολοσσός δεν είναι άγνωστος σε όσους ασχολούνται με την F1 για χρόνια. Η εταιρία από το Detroit χρηματοδοτούσε τους κινητήρες της Cosworth από το 1967 μέχρι και το 2003. Κινητήρες οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει 176 νίκες με τελευταία την αξέχαστη επικράτηση Fisichella στο GP της Βραζιλίας του 2003. Η Ford είχε συμμετάσχει επίσης από το 2000 έως το 2004 με την Jaguar. Ένα εγχείρημα, όμως, το οποίο αν και είχε αφήσει πολλές υποσχέσεις αρχικά, δεν στέφτηκε εν τέλει με επιτυχία. Σήμερα, με την αύξηση της δημοτικότητας της F1 στις ΗΠΑ, η επιστροφή της Ford στο πρωτάθλημα εξετάζεται σοβαρά.

Ο τρόπος εισόδου

Οι επικεφαλής της F1 έχουν καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρονται κυρίως για την είσοδο των μεγάλων εταιριών στο σπορ. Ποντάρουν στο ότι οι εταιρίες αυτές θα μπορέσουν να προβάλουν το προϊόν πολύ πιο αποτελεσματικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίον δείχνουν να σνομπάρουν προς το παρόν την προσπάθεια των Andretti για είσοδο τους στο πρωτάθλημα από το 2024. Υπάρχει, όμως, ένα μικρό πρόβλημα σε όλο αυτό το σκεπτικό. Πώς οι εταιρίες αυτές θα κατασκευάσουν ανταγωνιστικές PU; Οι μονάδες ισχύος της F1 μπορεί να απλοποιούνται σημαντικά από το 2026 με την κατάργηση του MGU-H. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι αποτελούν πολύπλοκες κατασκευές οι οποίες απαιτούν χρήματα αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα χρήματα πιστεύουμε ότι δεν θα ήταν πρόβλημα για οργανισμούς όπως η Hyundai και η Ford. Αλλά η τεχνογνωσία που απαιτείται είναι μία διαφορετική ιστορία. Εάν οι δύο αυτές εταιρίες θέλουν να μπουν στο πρωτάθλημα θα πρέπει να φτιάξουν ειδικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή των PU αλλά και να προσελκύσουν τους κατάλληλους ανθρώπους για τη δουλειά. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Βέβαια, η άλλη επιλογή είναι να χρηματοδοτήσουν απλώς μία ομάδα η οποία ήδη έχει τις εν λόγω εγκαταστάσεις έτοιμες και λειτουργικές. Και αυτή τη στιγμή μόνο η Red Bull διαθέτει τέτοιες.

Κίνηση ματ

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Red Bull έκανε κίνηση ματ με την συγκρότηση της Red Bull Powertrains. Είναι η μόνη ανεξάρτητη ομάδα που διαθέτει ένα πλήρως λειτουργικό τμήμα κατασκευής και εξέλιξης κινητήρων. Και αυτό της έδωσε τεράστια δύναμη αμέσως. Είδαμε πριν από λίγο καιρό με πόση άνεση διέκοψε τις συζητήσεις με την Porsche. Επειδή, ουσιαστικά, δεν ήταν διατεθειμένη να δεχτεί τους όρους των Γερμανών. Η RBPT είναι εξαιρετικά θελκτική για όλα τα μεγάλα εργοστάσια που επιθυμούν να μπουν στον χώρο. Μπορούν απλώς να χρηματοδοτούν την κατασκευή των PU και ίσως να συνεισφέρουν στον τομέα του ηλεκτροκινητήρα. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς θα γίνεται από την Powertrains. Ασφαλώς, τόσο η Hyundai όσο και η Ford τα έχουν όλα αυτά υπόψη τους. Για την ώρα, όμως, προτεραιότητα φαίνεται ότι έχει η Honda. Η Red Bull επέστρεψε στις επιτυχίες το 2021 με την PU των Ιαπώνων. Και όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει εκ νέου συζητήσεις για μία μελλοντική τους επανένωση. Μέχρι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα αυτό οι υπόλοιποι θα πρέπει να στραφούν στις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος για συνεργασίες.