Τα αντιγριπικά εμβόλια ήρθαν στη χώρα μας, αλλά ο εμβολιασμός έχει αρχίσει... δειλά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, στο «ΤyposThes». 

Όπως λέει,  ο καλός καιρός των προηγούμενων ημερών δεν βοήθησε, ωστόσο σημειώνει ότι υπάρχει χρόνος μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. «Καλό είναι αυτός που πρέπει να κάνει αντιγριπικό αν δεν έχει κάποιο κρυολόγημα και είναι καλά στην υγεία του να το κάνει γιατί μετά θα αρχίσουν τα κρυολογήματα και δεν θα μπορεί να το κάνει αν έχει συμπτώματα». Σημειώνεται ότι το εμβόλιο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η παραγγελία που έγινε για τη φετινή περίοδο 2022-2023 από τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης φτάνει τις περίπου 420.000 αντιγριπικά εμβόλια. Πρόκειται για εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή. Η λιανική τιμή τους κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ.

Συνήθως η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Φέτος δεν αποκλείεται να άρχισε και λίγο νωρίτερα.