Την πεποίθησή του πως πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι διερευνητικές συζητήσεις και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα της Νομικής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου του βιβλίου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» από τις εκδόσεις Πατάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τους δημοσιογράφους Δήμητρα Κρουστάλλη και Κώστα Γιαννακίδη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως η Τουρκία οξύνει τον λόγο της έναντι της Ελλάδας απευθυνόμενη επί της ουσίας στις ΗΠΑ λόγω του πολέμου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βάση στην Αλεξανδρούπολη εξηγώντας πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μία παράκαμψη των Στενών. «Η Τουρκία λέει στις ΗΠΑ "γιατί με ξεχνάς και επενδύεις στις βάσεις στην Ελλάδα" -οι οποίες είναι εννέα πια. Στην Αλεξανδρούπολη δεν μιλάμε για έναν αγωγό αλλά για μία οδό συνδυασμένων μεταφορών -χερσαίων, αεροπορικών, θαλάσσιων- στρατιωτικού υλικού από τη Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός ο διάδρομος Αλεξανδρούπολη-Βάρνα-Κωνστάντζα, όπως προβάλλεται προοπτικά στον χάρτη, παρακάμπτει την Τουρκία και τα Στενά του Βοσπόρου», σημείωσε. «Εμείς πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών και του κυπριακού υπάγεται στις προδιαγραφές αυτού του σχεδιασμού. Δεν είμαστε οι κύριοι της πολικής αυτής καθώς υπάρχουν δεδομένα που δεν εξαρτώνται από εμάς. Πρέπει να έχουμε σαφή συνεννόηση με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε τη σημασία της επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά και των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. «Πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας», είπε και χαρακτήρισε θετικό βήμα τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εξωτερικών, έβαλε από το 2013 στην ατζέντα το θέμα της Ανατολική Μεσόγειο και τις ΑΟΖ . «Η ενεργειακή κρίση δίνει μια παράταση ζωής στα ορυκτά καύσιμα, αλλά είναι παράταση 20-30 ετών. Για να προχωρήσεις στις εξορύξεις πρέπει να έχεις  μη αμφισβήτουμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου ή τη χερσαία των Ιωαννίνων. Εάν ως χώρα αποφασίσουμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε εξορύξεις στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να λύσουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη ενώ ωριμάζει στο επίπεδο της οικονομικής διακυβέρνησης, από πλευράς πολιτικοτρατιωτικής είναι ένας νάνος. Κακά τα ψέματα, στην απειλή της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών δεν υπάρχει κανένα αντίβαρο από την Ευρώπη, υπάρχει μόνο η Αμερική», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπισή της από το πολιτικό προσωπικό, ο κ. Βενιζέλος διέκρινε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ μιας κρίσης μόνο στο πλαίσιο ενός κράτους, όπως έγινε με την Ελλάδα στην περίοδο των μνημονίων, και μίας γενικευμένης κατάστασης, όπως αυτή που βιώνει τώρα η ανθρωπότητα λόγω του πολέμου ή της πανδημίας. «Πλέον έχουμε τις κρίσεις που κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, γιατί δίνεται σε όλους το δημοσιονομικό περιθώριο και η ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν κινδυνεύεις όμως μόνο εσύ να βγεις από την Ευρωζώνη είσαι ως κράτος σε μία πολύ πιο δύσκολη θέση, σε αντίθεση με μία πανδημία ή μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που δίνεται σε όλες τις χώρες δυνατότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Αναφερόμενος στη μεγάλη ελληνική κρίση είπε πως είναι μεγάλη επιτυχία που σταθήκαμε ζωντανοί. «Υπάρχουν βέβαια πολλά θύματα, άνθρωποι, πολιτικοί, κόμματα διαλυμένα, αλλά, δεδομένων των ασφυκτικών συνθηκών, μπορούμε να πούμε πάλι καλά που υπήρξε η διευθέτηση με το χρέος, και ειδικά του δημόσιου τομέα, και η χώρα έμεινε όρθια, εντός της ευρωζώνης

 Ο ίδιος μίλησε και για την εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις  με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπόγειο του ξενοδοχείου Monopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας όταν αυτός πρότεινε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, κάτι που αποτελεί και ένα από τα highlight του βιβλίου του. «Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέει πως είναι καλύτερα να φύγετε και εμείς θα σας στηρίξουμε. Όταν εγώ διερωτήθηκα πώς αυτός απάντησε "ανθρωπιστικά"».

«Θα μπορούσα να το έκανα όπερα, να το δραματοποιούσα αλλά δεν το έκανα, γιατί θα καταστρεφόταν όλος ο σχεδιασμός που είχαμε κάνει για το PSI. Έπρεπε να σιωπήσω, όπως και έκανα, ενώ αντίστοιχη στάση τήρησαν και όλα τα στελέχη του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στη διαμόρφωση της συμφωνίας».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές της Θεσσαλονίκη, είπε πως η πόλη πρέπει να καταλάβει πως είναι υποκείμενο της ιστορίας της και όχι ενεργούμενο. «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της και να ενεργήσει. Δεν φταίνε οι Αθηναίοι αλλά και ούτε άλλοι εξωτερικοί παράγοντες για το τι συμβαίνει στην πόλη», δήλωσε. Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε οι παράγοντες του οικονομικού βίου, τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις και οι διανοούμενοι να δημιουργήσουν από κοινού έναν νέο συσχετισμό που να σκέφτεσαι και να λειτουργεί με μεγαλύτερη φαντασία σε σχέση με το μέλλον.

Το παρών στην παρουσίαση έδωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Θέρμης, Γιώργος Παπαδόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Λεκάκης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Από το voria.gr