Φονικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί σε κλίμακα που δεν είχε συμβεί εδώ και μήνες έπληξαν το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, χθες, μετά την έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας.  

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δικαιολόγησε τους «μαζικούς» βομβαρδισμούς του καταγγέλλοντας την «τρομοκρατική» επίθεση της Ουκρανίας κατά της γέφυρας.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές» επιθέσεις και μια «εξέγερση» στη χώρα του. 

«Θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό σύστημα», είπε ο Ζελένσκι, καθώς διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

Χθες το  απόγευμα το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις σημερινές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

Σύσσωμη η Δύση, ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ  καθώς και ηγέτες όπως ο Μπάιντεν και ο Μακρόν καταδίκασαν την επίθεση. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την «υποστήριξη» της Ουάσιγκτον μετά τα «φρικτά ρωσικά χτυπήματα».

Οι ηγέτες των χωρών της G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσουν σήμερα  Τρίτη, στις 15:00 ώρα Ελλάδας, τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ουκρανία. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για «την αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της G7». 

Η αντιαεροπορική άμυνα στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι πρόεδροι Μπάιντεν και Ζελένσκι.