«Διανύουμε μια περίοδο που η σταθερότητα αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Απαιτεί προπάντων -εξαιτίας των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων και των τουρκικών απειλών- να μην μείνει η χώρα ούτε για μια μέρα χωρίς ισχυρή Κυβέρνηση», επισημαίνει ο Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα “ToManifesto” και την δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο Στ. Καλαφάτης χαρακτηρίζει την απλή αναλογική «βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας» και υπογραμμίζει: «Δυστυχώς, με  την απλή αναλογική, με τη βόμβα αυτή στα θεμέλια της σταθερότητας, φαίνεται πως οι επόμενες εκλογές δεν θα οδηγήσουν σε κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά στη συγκρότηση υπηρεσιακής Κυβέρνησης, για τη διενέργεια νέων εκλογών. Θα βρεθούμε έτσι για περίπου ένα μήνα χωρίς εκλεγμένη Κυβέρνηση και για πολύ περισσότερο σε εκλογικές διαδικασίες. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Να ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος ενισχυμένης αναλογικής με πλειοψηφία των δύο τρίτων, από 200 δηλαδή βουλευτές, έτσι ώστε να εφαρμοστεί -σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος- από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές. Γι΄αυτό ακριβώς -όπως είπε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αλλαγή εκλογικού νόμου μπορεί γίνει μόνο αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές».

Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ο  Στ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «Το ζήτημα είναι σοβαρό και οφείλουμε να κινηθούμε -όπως από την αρχή ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός- σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός στη διερεύνηση της υπόθεσης  με θεσμικό τρόπο, ώστε να μην μείνει καμιά σκιά, και αφετέρου σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα έχει διττό στόχο: Να διασφαλίζει λογοδοσία, αλλά να υπηρετεί και την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας».

Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ο κ. Καλαφάτης τονίζει ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ολοκληρώνεται σύντομα και θα δούμε όλοι μια σημαντική διαφορά στις καθημερινές μετακινήσεις μας. Θα πούμε επιτέλους «έγινε πράξη» και όχι ζωγραφική στον μουσαμά». Ενώ χαρακτηρίζει τα 30 έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 «μια πολύ μεγάλη υπόθεση, που εξαρτάται από πολλούς. Την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους Δήμους της πόλης, τους εμπλεκόμενους επενδυτές», υπενθυμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει πως ό,τι είπε το έκανε, ότι λέει το κάνει».