Σε μία σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη έπειτα από τα χθεσινά (16/9) σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επεκτάθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, υπήρξε ένταση μεταξύ της αστυνομίας και κάποιων εκ των παρευρισκομένων. Σύμφωνα με αναφορές των διοργανωτών ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής για τη συναυλία ξεπέρασε τις 5.000. Παρόλα αυτά, μια σχετικά μικρή ομάδα κατάφερε να τα κάνει όλα μπάχαλο. Συγκεκριμένα:

Στις 12:10 μία ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων βγήκε από τον χώρο της συναυλίας και κινήθηκε εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν μπροστά στη Σχολή Γεωπονίας. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και απωθήθηκαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ακολούθησε δεύτερη επίθεση με πέτρες από τα ίδια άτομα κατά της διμοιρίας. Η διμοιρία συνέχισε να απωθεί την ομάδα των κουκουλοφόρων. Κάποια από τα δακρυγόνα έπεσαν κοντά στον χώρο της συναυλίας με αποτέλεσμα να κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Στη συνέχεια πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Καμάρα και επιχείρησε να πραγματοποιήσει πορεία προς το ΑΠΘ, με την αστυνομία να τους «κόβει» τον δρόμο με δακρυγόνα, ώστε να διαλυθούν και γρήγορα το σημείο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Η συναυλία διακόπηκε. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Αρκετοί καταφέρονταν με ύβρεις κατά των διμοιριών. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου άρχισε να τραγουδά και πάλι. Η σύρραξη μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων γενικεύθηκε. Ακολούθησε νέα επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τη διμοιρία που βρισκόταν στο κτίριο της Πρυτανείας. Ο κόσμος κινήθηκε προς την οδό Εγνατία, όμως και εκεί ανέπνεες με δυσκολία. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση πληρώματος του ΕΚΑΒ.

Συμμετέχοντες στην συναυλία, φοιτητές και αντιεξουσιαστές κινήθηκαν προς την Καμάρα. Διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της οδού Εγνατία και έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων. Διμοιρίες των ΜΑΤ βγήκαν από το ΑΠΘ και παρατάχθηκαν στην οδό Αγγελάκη. Τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα ξεκίνησαν πορεία προς το Πανεπιστήμιο. Ήταν περισσότερα από 2.000. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε μπροστά στην πύλη εμπορευμάτων της ΔΕΘ άρχισε νέος γύρος επεισοδίων. Στη νέα επίθεση των κουκουλοφόρων οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Επιστρατεύτηκε ο «Αίαντας», το όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. για να απομακρύνει τους κουκουλοφόρους. Καθώς οπισθοχωρούσαν οι ταραξίες πυρπολούσαν κάδους απορριμμάτων. Πετούσαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις πέτρες, γυάλινα μπουκάλια ενώ κάποιος πέταξε μία βόμβα μολότοφ. Σημειώθηκαν νέες προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια. Τα ΜΑΤ καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους μέχρι την πλατεία αρχαίας αγοράς. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα. Για την κατάσβεση της φωτιάς σε ορισμένους κάδους απορριμμάτων κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι, πριν αρχίσει η συναυλία, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, υπό το φόντο πανό με συνθήματα όπως "έξω οι μπάτσοι απ' τις σχολές", γύρισε το χρόνο πίσω στα φοιτητικά του χρόνια και μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος για τη σημασία που έχει η ελευθερία για την ουσία της γνώσης αναφέροντας:

«Έχω έρθει εδώ μαζί με τους συνεργάτες μου γιατί θέλουμε να στηρίξουμε το φοιτητικό κίνημα που παλεύει σχεδόν μόνο του ενάντια στη λαίλαπα του αυταρχισμού και την καταστολή. Έχω έναν λόγο παραπάνω, έχω περάσει από τον Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου και έχω να πω το εξής: Η γνώση από τα πανεπιστήμια είναι δευτερεύων θέμα κατ’ εμέ γιατί στην ουσία η γνώση είναι προσωπική επιλογή και πορεία του καθενός. Μπορεί να την αποκτήσει χωρίς δασκάλους και υποτιθέμενες βιβλιοθήκες».

Ακόμη, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε:

«Το βασικότερο που βίωσα ως φοιτητής και μάλιστα χωριατόπαιδο από την ύπαιθρο είναι η κοινωνικοποίηση, η ζύμωση στις ιδέες και ο πολιτισμός. Πριν από λίγο σκεφτόμουν ότι ως φοιτητής άκουσα ως πρώτη φορά και μάλιστα στην πρώτη του εμφάνιση, τον Νίκο Παπάζογλου και πραγματικά νομίζω ότι μαζί με τη γνώση πάει και η ζύμωση και ο πολιτισμός. Και εν τέλει, γνώση χωρίς ελευθερία είναι απόγνωση».

Στον απόηχο των επεισοδίων, σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

Στις 11:00 το πρωί, φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες κατά τα επεισόδια της Παρασκευής στο ΑΠΘ, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, στις 19:00, φοιτητές και αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία στην πλατεία Καμάρας.