"Όχι εκλογές όχι αλλαγή εκλογικού νόμου όχι ανασχηματισμός"! Με αυτήν τη λακωνική φράση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε τέλος σε όσα σενάρια είχαν απομείνει. Από το Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, όπου έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν, επανέλαβε τα μέτρα για τον χειμώνα που έρχεται και τόνισε ότι μετρό η Θεσσαλονίκη δεν θα είχε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη δεν έβγαλε ειδήσεις. Έδωσε, όμως, την ευκαιρία στον πρωθυπουργό, να πετάξει αξέχαστες ατάκες:

"Δεν είμαι κωλοτούμπας. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο κατεβάζοντας για λίγο το όριο της αυτοδυναμίας", είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την απλή αναλογική "καταστροφικό σύστημα για τη χώρα" που "οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες και ασταθείς κυβερνήσεις, σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις" κι εξήγησε πώς υπάρχει περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, αλλά μόνον με κόμματα της Αριστεράς, λέγοντας ότι η εκτίμησή του στηρίζεται "στα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής".

Όπως είπε, "αν προσπαθήσαμε να προβάλλουμε τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί", αλλά "θα συνιστά πολιτική τερατογένεση". 

Όταν άρχισαν οι ερωτήσεις για τυχόν συμμαχίες, σε κάποιες ήταν κάθετος:

"Πόσο κοντά είστε στον κ. Βελλόπουλο", ρωτήθηκε; Κι απάντησε με μία λέξη: "Καθόλου"! Λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι "ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα επιλέξει αν θα δώσει την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία" κι έκανε λόγο για "δεύτερη εντολή προόδου και όχι δεύτερη εντολή στη συμφορά".

Για τις πολιτικές της κυβέρνησης, παραδέχτηκε: "Έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, με τα καλά μας, με τα στραβά μας. Έτσι προκύπτει το ερώτημα: Αν όχι εμείς, ποιοί; Κανείς άλλος δεν έχει εκφραστεί ξεκάθαρα να καταθέσει πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα".

Στο θέμα της περίπτωσης να προκύψει κυβέρνηση με πρωθυπουργό εκτός πρώτου κόμματος, επίσης ήταν κάθετος: "Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Θα ίσχυε για μένα, θα ίσχυε και για τον κ. Τσίπρα", είπε.

Ρωτήθηκε, ακόμη, για τυχόν αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Ξεκαθάρισε ότι "δεν υφίσταται κανένα ζήτημα αποστολής των s-300 στην Ουκρανία" κι ότι τα άρματα μάχης τα οποία θα αποσταλούν είναι παλαιάς γενιάς και αντικαθίστανται στο εσωτερικό της χώρας.



Ισχυρό μήνυμα προς Ερντογάν και Τουρκία

"Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και προβληματική την ρητορική που εκπέμπεται από όλο το πολιτικό κατεστημένο αυτής της χώρας" είπε, για να προσθέσει: "Κάνουν μεγάλο λάθος. Δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τις καλές σχέσεις των λαών Ελλάδος Τουρκίας". 

Επέμεινε πως δεν θα ακολουθήσει τον Τούρκο Πρόεδρο σε ένα μπαράζ δηλώσεων. "Από την άλλη θα επιμένουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και να δείχνουμε εντός και εκτός Ελλάδος αυτήν τη στρέβλωση πυ επιχειρεί η Τουρκική πλευρά και θέλει να εμφανίσει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη", υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "θα χτίζουμε με συνέπεια τις διεθνείς συμμαχίες μας" και επισήμανε:

"Δεν είμαι αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας, ούτε αυτός που είπε 'Ερντογάν γιοκ'. Είμαι πάντα ανοκτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν. Αυτός είναι που δεν θέλει να συναντηθεί μαζί μου. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επικείμενη σύσκεψη της Ε.Ε.. Επισήμανε, όμως: "Αν η Τουρκία παραβρεθεί σ' ένα ευρωπαϊκό φόρουμ όπου η ΕΕ καλεί χώρες που θέλουν να έχει σχέσεις με την Ενωμένη Ευρώπη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ελληνική επιχειρηματολογία".



"Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας"

Ειδικά για την περίπτωση να οξυνθεί η κατάσταση με την Τουρκία, είπε:

"Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Κι αν συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε μια απάντηση που θα ήταν καταλυτική. Γνωρίζει την επάρκεια και το βαθμό ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας".

Μάλιστα, ευχαρίστησε "αυτούς που υπερβάλλουν εαυτό για να κρατήσουν τα σύνορά μας".

Σχετικά με το μεταναστευτικό μίλησε για εργαλειοποίηση "από αυτούς που αποβλέπουν σε οικονομικά οφέλη", επανέλαβε πως θα χτιστεί φράκτης στον Έβρο "όπου είναι απαραίτητο" και θα ληφθούν "επιπλέον μέτρα επιτήρησης. Θα εξακολουθούμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής σε όποιους πιστεύουν ότι μπορούν να στέλνουν μεταναστευτικές ροές".

Αναφέρθηκε σε "κάποιες ΜΚΟ που το μεταναστευτικό είναι μπίζνα γι αυτές και επιδιώκουν τη συνέχιση των ροών για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη" και είπε ότι το μητρώο ΜΚΟ δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, πλέον, ποιες είναι προβληματικές.

Πρωταγωνίστρια η Θεσσαλονίκη

Δεν έλειψε και η ερώτηση για τη Θεσσαλονίκη (η αλήθεια είναι ότι τρεις ερωτήσεις αφορούσαν την Πάτρα και την Αχαΐα και μόνον μία την πόλη), για να υπογραμμίζει ότι "σε καμία άλλη πόλη δεν υπάρχει τόση μεγάλη συγκέντρωση έργων". Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η κυβέρνηση "να καταστήσει πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια τη Θεσσαλονίκη" και "μια πόλη που βρίσκει τη δικιά της ταυτότητα ως τουριστικός προορισμός. Πόλη καινοτομίας και εκπαίδευσης. Θα είναι η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Το έχουμε πει πολλές φορές, δεν έχουμε καταφέρει να το κάνουμε. Πιστεύω ότι τώρα μπορούμε", κατέληξε.

Έκανε ειδική αναφορά στο μετρό, αναρωτώμενος "πώς μπορείς να πιστέψεις ένα κόμμα που ζωγράφισε μουσαμάδες; Ας είμαστε σοβαροί. Τίποτα δεν έγινε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ". Όπως είπε η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου θα είναι λύση πρωτοπόρα, την οποία επιβλέπει κορυφαίος, διεθνώς, αρχαιολόγος, "με απόλυτο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομία". "Όταν λειτουργήσει (σ.σ. ο σταθμός), θα καταλάβετε τι εννοούμε", πρόσθεσε. Κι επέρριψε ευθύνες για τις καθυστερήσεις που μετέθεσαν την παράδοση του έργου από την άνοιξη στο τέλος του 2023 σε όσους έκαναν συνεχείς προσφυγές.

"Αυτό που φάνταζε ως ανέκδοτο, θα γίνει πραγματικότητα. Οι Θεσσαλονικείς θα το πιστέψουν όταν μπουν στο μετρό", τόνισε και χαρακτήρισε το έργο "έργο επιβίωσης για τη Θεσσαλονίκη. Κι αν δεν ολοκληρωνόταν, το οποίο δε θα γινόταν ποτέ επί ΣΥΡΙΖΑ, δε θα έδινε τις δυνατότητες στη Θεσσαλονίκη".

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αναμένει "νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, με νέες, τερατώδεις, υποσχέσεις".



Τα νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναλύσει τα νέα μέτρα, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αν και σπαταλήθηκαν αρκετές ερωτήσεις για το θέμα της ακρίβειας στην ενέργεια. Επέμεινε ότι "η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στον Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ", ότι "είναι προτελευταία από το τέλος στις τιμές ρεύματος για το μήνα Αύγουστο 2022 όταν πόλεις όπως η Ρώμη έχουν διπλάσιες τιμές για τα νοικοκυριά", ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για την απολιγνιτοποίηση "αποκρύπτει ότι η παραγωγή μειώνεται χρόνο με το χρόνο" και χαρακτήρισε αυτήν την πολιτική "μονόδρομο για τη χώρα". Πρόσθεσε ότι η καταφυγή στο λιγνίτη για ένα ή δύο χρόνια, είναι προσωρινό μέτρο, κάνοντας ειδική αναφορά στο Λιγνιτικό Σταθμό Πτολεμαΐδα 5.

Όπως είπε για το Φυσικό Αέριο ε"θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκ και θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία, ώστε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης", προτρέποντας τα νοικοκυριά που μπορουν (πόσα, αλήθεια, είναι σε θέση) να περάσουν ξανά στο πετρέλαιο για τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον.

Είπε, πάντως ότι "θα υπαρχει μια γενναία επιδότηση στην τιμή του ΦΑ η οποία θα στηρίζεται και από τις εταιρίες και από τον προϋπολογισμό". Πρόσθεσε πως η χώρα προσβλέπει και στις ευρωπαϊκές προεκτάσεις, καθώς η Ελλάδα εισηγήθηκε πλαφόν στην τιμή του αερίου γενικώς κι όχι μόνον στο εισαγόμενο Ρωσικό.

"Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου αποτελεί δεδηλωμένη Ρωσική στρατηγική. Δεν το έκρυψε ποτέ η Ρωσία, δεν το έκρυψε ποτέ ο πρόεδρος Πούτιν. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες" τόνισε. Και πρόσθεσε ότι ίσως η Ρωσία περίμενε διαφορετική τακτική από την Ελλάδα, όμως ταχθήκαμε με το διεθνές δίκαιο γιατί γνωρίζουμε καλά από επιθετικούς γείτονες.

Οι θέσεις για την ανεργία και τους φόρους

"Η μεγαλύτερη ανισότητα η ανεργία" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. "Έχουμε την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση από κάθε ευρωπαϊκή χώρα" υποστήριξε, προσθέτονξτας πως στην κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένοι από την ανεργία σε αυτά τα επίπεδα. "Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε", πρόσθεσε. 

Σε σχετική ερώτηση απάντησε: "Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μείωσε τους φόρους για όλους, που αύξησε τον κατώτατο μισθό κι αναμένεται κι άλλη αύξηση τον Μάιο του 2023. Εμείς διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα το κάνουμε κι εφέτος".

Χαρακτήρισε το δημογραφικό "ίσως την πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η χώρα" απαριθμώντας τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του στα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης και το φετινό "ρεκόρ εισακτέων" στους παιδικούς σταθμούς". 

"Το πως θα ξαναφέρουμε πίσω στα χωριά μας κόσμο είναι για μένα προτεραιότητα", είπε επίσης.

Ανέλυσε το πρόγραμμα δημιουργίας φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ και ειδικά για τις πολιτικές για τους νέους τόνισε πως "τα καινούργια μέτρα του Εξοικονομώ είναι άμεσης εφαρμογής".

Ερωτήσεις για ΛΟΑΤΚΙ+, γυναικοκτονίες και ιπποειδή

Για τον πολιτικό γάμο στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ είπε χαρακτηριστικά "κάθε πράγμα στον καιρό του" υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την ισότητα, για πρώτη φορά, ότι καταργήθηκε η απαγόρευση αιμοδοσίας στα ΛΟΑΤΚΙ+, οι περιβόητες θεραπείες μεταστροφής, το ζήτημα των επεμβάσεων στα intersex βρέφη και κατέληξε: "Άτομα τα οποία ανοιχτά προσδιορίζονται ως ομοφυλόφυλα, έχουν κυβερνητικές θέσεις. Κι είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό γίνεται από κεντροδεξιά κυβέρνηση".

Αποδέχτηκε τον όρο "γυναικοκτονία", "γιατί θέλω να προσδιορίσω με αυτόν τον τρόπο ότι τα εγκλήματα που κάποτε χαρακτηρίζαμε εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, ο οποίος, όμως, εδώ, δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση". Είπε "ναι" σε όλες τις δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταφύγουν στις απαραίτητες δομές. 

Και πρότεινε: "Να μιλάμε και να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία στο δημόσιο διάλογο".

Ρωτήθηκε και για το νομικό καθεστώς για τα Ιπποειδή, όπου παραδέχτηκε πως δεν το γνώριζε, λέγονας ότι "χρειάζεται προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για ιπποειδή. Θα την κάνουμε".

Τι ειπώθηκε για τις παρακολουθήσεις

Τέλος, για τις παρακολουθήσεις, τόνισε:

"Κατανοώ το θυμό και την οργή του κ. Ανδρουλάκη αλλά αντιλαμβάνομαι ότι εργαλειοποιεί ένα θέμα. Έχει τη δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει τις απαντήσεις".

Είπε ότι τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα προκύψουν από ανθρώπους που έχουν πρόσβαση. "Δεν θα έρθουν ούτε από μανάβηδες, ούτε από μπακάληδες". Και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχουν ισχυρά φίλτρα "κι ακριβώς εκεί εντοπίστηκε η αδυναμία". Χαρακτήρισε την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη "και νόμιμη και επιβεβλημένη".

Ειδικά για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, είπε: "Από την πρώτη στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε τη συνάντηση μαζί μου. Του ζήτησα να συναντηθούμε -τι πιο φυσικό από μία συνάντηση ενός πρωθυπουργού κι ενός νέου αρχηγού. Ο κ. Ανδρουλάκης το απέφυγε επιμελώς. Έχει πει πολλές φορές ότι δεν δέχεται να είμαι πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας".

Μάλιστα υπογράμμισε πως "το λάθος που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Αδρουλάκη. Τον βοήθησε να ακολουθήσει μια γραμμή προαποφασισμένη: Γραμμή ρήξης με τη ΝΔ".