To 2022 η Omega επιφύλαξε μία μεγάλη έκπληξη για το πιστό κοινό της αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα επαγγελματιών και ερασιτεχνών εραστών του βυθού: μία συλλογή καταδυτικών ρολογιών που μπορούν να φθάσουν στο απίστευτο βάθος των έξι χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Πρόκειται για τα νέα Seamaster Planet Ocean Ultra Deep που σας είχαμε παρουσιάσει πριν λίγους μήνες εδώ. Τα νέα Ultra Deep βασίστηκαν σε ένα πειραματικό μοντέλο που είχε κατασκευάσει η Omega το 2019 για λογαριασμό του Victor Vescovo, ενός τολμηρού εξερευνητή που είχε θέσει ως στόχο να φτάσει στο βαθύτερο σημείο της Γης, σε βάθος 10.935 μέτρων, στην Τάφρο των Μαριανών Νήσων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η Omega είχε μόλις έξι μήνες στη διάθεσή της για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα στιβαρό ρολόι, ικανό να βγει αλώβητο από αυτήν την περιπέτεια. Και το κατάφερε. Αντλώντας έμπνευση από το πλούσιο DNA των Seamaster δημιούργησε ένα πρωτότυπο καταδυτικό μοντέλο, το Seamaster Ultra Deep, το οποίο αντεπεξήλθε με επιτυχία στις υψηλότατες απαιτήσεις της υποβρύχιας εκείνης αποστολής. Φανταστείτε ότι καταδύθηκε στην άβυσσο προσαρτημένο στο βαθυσκάφος του Vescovo σε βάθος αντίστοιχο με 36 Πύργους του Άιφελ ή με 28,5 Empire State Buildings, εκτέθηκε σε ακραίες συνθήκες πολικού ψύχους και σε τρομακτικές πιέσεις 1103,16 ατμοσφαιρών και κατόρθωσε να αναδυθεί αλώβητο και πλήρως λειτουργικό! Τα σύγχρονα Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep που κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο μπορούν να καταδυθούν άφοβα μέχρι 6.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Η κληρονομιά των Seamaster

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να αναπτύξει κανείς μία τέτοια υψηλή τεχνογνωσία εάν δεν έχει πίσω του μακρά ιστορία στην κατασκευή καταδυτικών ρολογιών. Και η Omega έχει να επιδείξει την περίφημη συλλογή Seamaster, η οποία γεννήθηκε το 1948, πάνω από 70 χρόνια προτού το Omega Ultra Deep σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς πάντως, όλα ξεκίνησαν ακόμη νωρίτερα, το 1932, όταν η Omega δημιούργησε το Marine. Η φιλοδοξία ήταν να κατασκευαστεί ένα ρολόι αρκούντως ανθεκτικό και στεγανό, κατάλληλο για υποβρύχια χρήση. Με διπλή κάσα, ένα σχέδιο κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, έγινε το πρώτο ρολόι καταδύσεων στον κόσμο που απευθυνόταν σε μη επαγγελματίες δύτες, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή αντοχή στο νερό σε βάθος 135 μέτρων.

Πώς έφτασε η Omega να καταδύεται σε βάθος 6 χιλιομέτρων με το Seamaster Ultra Deep;-3
Το Marine (1932) ήταν το πρώτο καταδυτικό ρολόι για μη επαγγελματίες δύτες. Διέθετε έξυπνο σχεδιασμό διπλής κάσας. Η στεγανοποίηση ήταν διασφαλισμένη χάρη σε έναν δερμάτινο δίσκο που τοποθετήθηκε στην εσωτερική κάσα, ο οποίος στη συνέχεια σφραγίστηκε ερμητικά με την εξωτερική κάσα η οποία ασφάλιζε στη θέση της μέσω του συστήματος ασφάλισης από ατσάλι. Ήταν ένα από τα πρώτα ρολόγια στα οποία χρησιμοποιήθηκε τεχνητό κρύσταλλο ζαφειριού, το οποίο ήταν 10 φορές ανθεκτικότερο από το κοινό γυαλί.
Έπειτα, ήρθε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ανέτρεψε τα πάντα. Κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης η Omega ανέλαβε να υποστηρίξει τις απαιτήσεις χρονομέτρησης των συμμαχικών δυνάμεων και προμήθευσε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας με περισσότερα από 110.000 ρολόγια. Ως προς τις προδιαγραφές τους έπρεπε να είναι ανθεκτικά αφενός μεν στο νερό αφετέρου δε στην επίδραση των μαγνητικών πεδίων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πιλότους των Spitfire της βρετανικής αεροπορίας.

Όταν ο πόλεμος τελείωσε το 1945, η Omega διέθετε ήδη επαναστατική τεχνογνωσία στον τομέα της ωρολογοποιίας. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αξιοποίησε τις στρατιωτικές της γνώσεις μετατρέποντάς τες σε μια συλλογή ρολογιών για δραστήριους, καθημερινούς ανθρώπους που διψούσαν για ζωή και περιπέτεια, θέλοντας να ξεχάσουν τα δεινά του πολέμου. Τα ρολόγια της συλλογής Seamaster, όπως ονομάστηκε, συνδύαζαν την κομψή εμφάνιση με ένα δυναμικό πνεύμα και σχέδιο που τα καθιστούσαν ιδανικά για εξορμήσεις σε πόλη, θάλασσα και εξοχή. Ήταν η πρώτη πρωτότυπη συλλογή ρολογιών της Omega, και μια απόδειξη ότι ένα όμορφο κλασικό ρολόι μπορεί να είναι ανθεκτικό και στιβαρό ταυτόχρονα. Τα Seamaster ήταν επίσης από τα πρώτα ρολόγια στον κόσμο που σφράγιζαν με φλάντζες από καουτσούκ, μια τεχνολογία που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για τη στεγανοποίηση των καταπακτών των υποβρυχίων.
Σχεδόν 10 χρόνια μετά, η Omega βρέθηκε αντιμέτωπη με την επόμενη μεγάλη πρόκληση: το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση των ωκεανών. Όταν το 1957 κυκλοφόρησε το Seamaster 300, η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Η εμφάνιση του αθλήματος της αυτόνομης κατάδυσης είχε καταστήσει τις καταδύσεις προσιτές και διαθέσιμες σχεδόν σε όλους και συνδυάστηκε με ένα ανανεωμένο επιστημονικό ενδιαφέρον για τους ωκεανούς, εκφραστές και πρωτοπόροι του οποίου ήταν οργανισμοί όπως το National Geographic και πρωτοπόροι εξερευνητές του υποβρύχιου κόσμου, όπως ο Jacques Cousteau.
Η εξελιγμένη εκδοχή του Seamaster 300 (1063) ξεχώριζε για το τακτοποιημένο, ευανάγνωστο καντράν του, τους λεπτούς δείκτες τύπου baton και τις μεγάλες ενδείξεις, όλα γεμισμένα με το φωσφορίζον υλικό τρίτιο. Ακόμη και το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου βασίστηκε σε Seamaster 300 με παρόμοια χαρακτηριστικά για υποστήριξη στις αποστολές του στους ωκεανούς, με τη φωσφορίζουσα στεφάνη να εξασφαλίζει ευκρίνεια και αναγνωσιμότητα σε μεγάλο βάθος κάτω την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο κόσμος είχε ξαφνικά ανάγκη από αξιόπιστα ρολόγια που θα μπορούσαν να συνοδεύουν με ασφάλεια τους δύτες στον βυθό δείχνοντας με ακρίβεια για πόσο χρόνο ακόμη θα είχαν το πολύτιμο για την επιβίωσή τους οξυγόνο. Τότε ήταν που η Omega παρουσίασε το πρώτο της ρολόι για επαγγελματίες δύτες: ήταν προικισμένο με ένα ιδιοφυές σύστημα στεγανοποίησης υψηλής πίεσης καθώς και με την πρώτη καταδυτική στεφάνη της Omega, η οποία διέθετε ειδικό σύστημα ασφαλείας για την αποφυγή ακούσιας περιστροφής της κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.
Το Seamaster 300 προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των έμπειρων δυτών. Η τεχνολογία του, σε συνδυασμό με την ευανάγνωστη οθόνη, το κατέστησαν ένα από τα πιο αξιόπιστα καταδυτικά ρολόγια της εποχής. Η κληρονομιά του συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με πολλά πρωτοποριακά μοντέλα όπως τα Seamaster PloProf, Seamaster Professional Diver 300M και Seamaster Planet Ocean, για να φθάσουμε στο σήμερα και στο Seamaster Planet Ocean Ultra Deep.




www.kathimerini.gr