Αυξανόμενη είναι η πίεση σε Έβρο και Αιγαίο, από παράνομες μεταναστευτικές ροές. Μέσα σε μία μέρα, την περασμένη Πέμπτη υπήρξε απόπειρα να περάσουν παράνομα από τον Έβρο 1.500 άνθρωποι και την περασμένη Δευτέρα 1.700. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόνο μέσα στον Αύγουστο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αποπειράθηκαν να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες. 

 Όμως -όπως τονίζει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος- η  Ελληνική Αστυνομία δεν πρόκειται να γίνει βαρκάρης λαθρεμπόρων των ψεύτικων ελπίδων προς τους παράτυπους μετανάστες. Βέβαιο επίσης είναι ότι η τουρκική πλευρά προχωρά σε συστηματική, μεθοδική και σύνθετη εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι -όπως προκύπτει από δικές τους μαρτυρίες- οι 38 μετανάστες-πρόσφυγες που πέρασαν τον Έβρο  τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου μεταφέρθηκαν εκεί από την τουρκική Στρατοφυλακή.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, ο Στρατός φυλάσσουν -όπως οφείλουν- τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς Συνθήκες. Η χώρα ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό της καθήκον, αλλά ακολουθεί αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από την τουρκική πλευρά. Και προς την κατεύθυνση αυτή λαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να υπάρξει σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, με προτεραιοποίηση στα σημεία εκείνα τα οποία θα υποδείξουν τα αρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ, καθώς το έργο είναι χρονοβόρο. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες ωστόσο -που είναι ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι ο φράχτης στον Έβρο φτάνει σήμερα  στα 37,5  χιλιόμετρα και ότι στα 25 από αυτά κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ αμέσως μετά το 2020.

Στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση όλων των εποπτικών μέσων, τόσο για τα χερσαία όσο και για τα θαλάσσια σύνορά μας. Υπάρχει  ήδη στον Έβρο αυτοματοποιημένο σύστημα με θερμικές κάμερες, αλλά θα χρησιμοποιηθεί  ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην παγκόσμια τεχνολογία.

Επιπλέον μετά την ήδη σημαντική  αύξηση των συνοριοφυλάκων θα προστεθούν  μέσα στον χειμώνα άλλοι 250.