Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται για άλλη μια φορά στην Ελλάδα, με ανακοίνωση του, για την εκλογή Μουφτή στη Δυτική Θράκη, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση παραβιάστηκαν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες της «τουρκικής μειονότητας» όπως σημειώνει.

«Η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΤΜΔΘ), τα οποία κατοχυρώνονταν από διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, με νομική ρύθμιση που υιοθέτησε για τα γραφεία των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη» σημειώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της ΤΜΔΘ, αγνοεί για άλλη μια φορά τους Μουφτήδες που εκλέγονται από την ΤΜΔΘ και συνεπώς τη βούληση της ΤΜΔΘ και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της ΤΜΔΘ, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης παρέχει στην ΤΜΔΘ το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΔΑ στο παρελθόν.

Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στη ΤΜΔΘ την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των Μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της ΤΜΔΘ» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του Μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα της και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους κατασταλτικούς νόμους και πρακτικές»

Καταλήγοντας το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της ΤΜΔΘ. «Όπως και πριν, θα συνεχίσουμε να είμαστε στενοί οπαδοί των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των συμπατριωτών μας».

Από το www.ieidiseis.gr