Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία της τουριστικής κίνησης και τις αυξημένες πληρότητες στα ξενοδοχεία εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Ο κ.Ζέρβας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ανέφερε πως τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν αύξηση στις διανυκτερεύσεις αλλά και στα χρήματα που ξοδεύουν οι επισκέπτες και πως στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να αποτελεί τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο.  

    «Το 2019, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση, είχα αναφερθεί στο κομμάτι του τουρισμού και είχα πει πως δεν είναι δυνατόν ο μέσος όρος παραμονής στη Θεσσαλονίκη να είναι 1,2 μέρες, όταν στο Ναύπλιο είναι 2 μέρες. Σήμερα ο μέσος όρος παραμονής στην πόλη είναι 2,7 ημέρες, δυόμισι φορές επάνω. Επίσης, φτάσαμε ο μέσος τουρίστας να ξοδεύει 25% παραπάνω από ότι έκανε στο παρελθόν», είπε ο δήμαρχος.

    Πρόσθεσε ότι η πόλη κατάφερε να «ξεπεράσει το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία» και την απώλεια τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία και στράφηκε σε άλλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ.Βρετανία, αλλά και τα Βαλκάνια, το Ισραήλ και η Κύπρος.

    Παράλληλα, στάθηκε στα καινούργια ξενοδοχεία που δημιουργούνται και στις 600 νέες κλίνες που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες, στην είσοδο της πόλης, στην καμπάνια του ΕΟΤ, αλλά και στις 40 νέες άδειες χρήσης δημόσιου χώρου που δόθηκαν για κινηματογράφηση ταινιών και διαφημιστικών σποτ. 

    «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι η πόλη αναγνωρίσιμη και όχι ο δήμαρχος της αναγνωρίσιμος σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως η Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνεται σε τουριστικά αφιερώματα μεγάλων παγκόσμιων και ευρωπαϊκών περιοδικών. Αναφερόμενος στους στόχους για το επόμενο διάστημα είπε επιθυμία είναι να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι αριθμοί της προσέλευσης τουριστών.

Αλλιώς τα βλέπει η Κ. Νοτοπούλου

Απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Ζέρβα η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε πως οι πανηγυρισμοί του δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν επιβεβαιώνονται από τα υφιστάμενα δεδομένα και επεσήμανε την αγωνία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σχετικά με τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η Κ. Νοτοπούλου παρέθεσε τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Μακεδονία το πρώτο 6 μηνο του έτους όπου σημειώνεται μείωση των διεθνών αφίξεων κατά 20% σε σχέση με το 2019 , μείωση και τον Ιούλιο κι έκανε λόγο για κατακόρυφη πτώση (41,3 %) του οδικού τουρισμού (σ.σ. χωρίς να διευκρινίζει με ποια χρονιά συνέκρινε τα νούμερα) που παραδοσιακά στηρίζει την αγορά της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας των ανθρώπων του κλάδου για τους επόμενους μήνες.

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί έκανε λόγο για απάθεια και αδιαφορία του δημάρχου και αναφέρθηκε στην απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει ο Θερμαϊκός Κόλπος,  στα σκουπίδια και στις εικόνες εγκατάλειψης ακόμη και σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. «Χωρίς δημόσιες τουαλέτες, χωρίς καθαριότητα, χωρίς διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν, χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χωρίς προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ, χωρίς δημόσιες βρύσες με πόσιμο νερό, με εικόνες εγκατάλειψης στα μνημεία, με καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου ποια είναι η εντύπωση που δημιουργείται σε έναν επισκέπτη;» τόνισε και κάλεσε τον δήμαρχο να σταματήσει να πανηγυρίζει για το ΄νέο αεροδρόμιο Μακεδονία, καθώς πρόκειται για  έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με την προστασία δημόσιου συμφέροντος.

Η άποψη του Β. Γάκη

Ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», από την πλευρά του υποστήριξε πως χαίρεται για την προβολή της πόλης, ωστόσο πρόσθεσε πως η τουριστική πολιτική οικοδομείται συντονισμένα, οργανωμένα και μακροχρόνια. «Τι σημαίνει αυτό; Οι επαφές που θα κάνετε σήμερα, για παράδειγμα για τις κρουαζιέρες, θα δείτε να έχουν αποτέλεσμα μετά από 4-5 χρόνια. Η προσπάθεια που θα κάνετε για προσέλκυση τουριστών σήμερα, θα δείτε τα αποτελέσματα του χρόνου μετά από 2 και 3 χρόνια».