«Η Κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να στηρίξει την κοινωνία», τονίζει αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα “Ethnos.gr” και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη. 

Υποστηρίζει ότι μείωση των φόρων στα καύσιμα «θα ευνοούσε πολύ περισσότερο αυτούς που καταναλώνουν περισσότερα, αυτούς που έχουν περισσότερα και ελάχιστα εκείνους που δεν αντέχουν άλλο». Και σημειώνει ότι «Εκείνο που εξετάζεται -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Εκεί το όφελος -στο βαθμό που θα φτάσει στον καταναλωτή- μπορεί να σημάνει ανακούφιση στους οικονομικά αδύναμους».

Αναφερόμενος στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται διεθνώς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Στ. Καλαφάτης υπογραμμίζει πως «Η Ιστορία δεν αλλάζει απλά και μόνο σελίδα. Αλλάζει βιβλίο. Κι ενώ αλλάζει η εικόνα του κόσμου, που ξέραμε, ο ορίζοντας παραμένει σκοτεινός και η ορατότητα περιορισμένη. Το μόνο βέβαιο, για την παγκόσμια κοινότητα, είναι η αβεβαιότητα». 

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζει ότι «η Τουρκία αναγκάζεται να αλλάξει τακτική, να χαμηλώσει τους τόνους. Δεν φαίνεται όμως να αλλάζει στρατηγική. Και δεν είμαστε αφελείς. Στα εθνικά ζητήματα δεν νοούνται και δεν συγχωρούνται αυταπάτες. Θέλουμε ειρήνη και συνεργασία με τους γείτονές μας, αλλά δεν παζαρεύουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας. Θέλουμε ήσυχα, αλλά όχι θολά νερά».

Σχολιάζοντας την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αφού υπενθυμίζει ότι «η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά  όρος που διασφαλίζει στη χώρα τη σταθερότητα», Και υπογραμμίζει: «Προφανώς με την απλή αναλογική δεν θα υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης. Στις επαναληπτικές, ωστόσο, ο κόσμος θα επιλέξει σταθερότητα, υπευθυνότητα, προοπτική». 

Για τα 20 συν 1 έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης στη Θεσσαλονίκη, ο Σταύρος Καλαφάτης αφού αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έργο του μετρό, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το Flyover, την ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για έργα και δράσεις  που αναβαθμίζουν την εικόνα και την ελκυστικότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Έργα που έχουν δρομολογηθεί και τρέχουν με δεσμευμένους οικονομικούς πόρους».