Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών, στις προτεινόμενες συγχωνεύσεις τμημάτων και μεταφοράς τους από την Σίνδο της Θεσσαλονίκης στις Σέρρες.
Το πρωί μέλη του Εκπαιδευτικού προσωπικού του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, τόνισαν πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν. Όπως εξήγησαν, αν περάσουν οι αλλαγές θα επηρεαστεί η ζωή 6000 ενεργών φοιτητών. 
«Τις τελευταίες εβδομάδες το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, και κυρίως οι φοιτητές μας είναι σε αναστάτωση γιατί έχει προκύψει μια πρόταση από τον πρόεδρο της διορισμένης διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου μας, και εν μέρει ή εν όλω έχει γίνει αποδεκτή και στάλθηκε προς το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία τρία τμήματα της σχολής Μηχανικών Θεσσαλονίκης καταργούνται, συγχωνεύονται και μεταφέρονται στις Σέρρες, τμήματα των Σερρών συγχωνεύονται μεταξύ τους, τμήμα της Καβάλας καταργείται και τμήματα της Δράμας είναι υπό κατάργηση», δήλωσε ο κ. Δημοσθένης Σταμάτης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού του Ερευνητικού Προσωπικού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. 
Για τους καθηγητές «είναι πολιτική του υπουργείου Παιδείας η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Όσον αφορά την πρόταση, έγινε χωρίς να ενημερωθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα». 
Υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να φύγουν υποδομές εκατομμυρίων και να μεταφερθούν στις Σέρρες ούτε και η συγκεκριμένη πόλη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει έναν μεγάλο όγκο φοιτητών από τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις. 
Πρόσθεσε πως θα επιδιώξουν συνάντηση με όποιον θέλει να ακούσει τα αιτήματά τους. 
Η καθηγήτρια και μέλος του διδακτικού προσωπικού Αντωνία Δελησταύρου ισχυρίστηκε ότι «είναι πιθανό να δούμε ανάλογα με τα χρήματα που θα διαθέτει κανείς να είναι και η αξία του πτυχίου. Ή νέους που να χρειάζεται να δουλέψουν για να σπουδάσουν ή να πάρουν δάνειο από τράπεζα το οποίο θα πληρώνουν για την μισή ζωή τους. Δεν θέλουμε τέτοιο πανεπιστήμιο. Θέλουμε δωρεάν και δημόσιο πανεπιστήμιο με ισότιμη χρηματοδότηση, στελέχωση με προσωπικό και αξιοπρεπείς μισθούς».
Η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ προτείνει: 
1) Την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα, «με δεδομένο ότι ο αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 είναι μόνο 36 φοιτητές, εκ των οποίων οι 11 από την κατηγορία των ΓΕΛ» 
2) Τη μεταφορά από τη Σίνδο στις Σέρρες του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, «με δεδομένο ότι ανήκει στη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ που έχει έδρα τις Σέρρες». 
3) Την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο, «με δεδομένο ότι ο αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 είναι 90 φοιτητές και μόνο 36 φοιτητές προέρχονται από την κατηγορία των ΓΕΛ». 
4) Συγχώνευση Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Σίνδο με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα τις Σέρρες, «με δεδομένη τη συνάφεια γνωστικού αντικειμένου των λειτουργούντων Τμημάτων» 
5) Συγχώνευση Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, με έδρα τις Σέρρες με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με έδρα τις Σέρρες, «με δεδομένο αφενός ότι αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 είναι μόνο 12 και 47 αντίστοιχα, και ότι τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων αυτών είναι συναφή» 
6) Απαιτείται σημαντική αρωγή της Πολιτείας για συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, «τα οποία εμφανίζουν αριθμό εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 μόνο 66 και 33 αντιστοίχως, εκ των οποίων 24 φοιτητές και 0 αντίστοιχα προέρχονται από την κατηγορία των ΓΕΛ» και «χωρίς την αρωγή αυτή της Πολιτείας η κατάργηση των δύο αυτών Τμημάτων εμφανίζεται ως αναγκαία συνέπεια εκλογίκευσης του ακαδημαϊκού χάρτη». 
7) Μεταφορά Παραρτήματος του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη «με δεδομένη την ύπαρξη Νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη για τη δυνατότητα πρακτικής και εν γένει άσκησης των φοιτητριών και φοιτητών».