Το ότι οι εταιρίες ενέργειας έχουν υπερκέρδη, δεν το λέμε εμείς. Το είπε, στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπερκέρδη πάνω 1,4 δισ. ευρώ. «Μας λέτε ότι αμφισβητείτε τα στοιχεία μας. Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός, θα μας τα πει η ΡΑΕ μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Την επομένη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε, κατά 0,3 δισ. τα "υπερκέρδη". Είπε, μάλιστα, ότι τα στοιχεία για αυτά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» τα έχει ήδη δώσει η ΡΑΕ στην Κυβέρνηση και ότι η κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια.

Από το Μαξίμου αντιδρούν. Υποστηρίζουν ότι δεν κρύβουν τίποτα. Προβάλλουν, μάλιστα,  ότι η ΡΑΕ με επίσημη ανακοίνωσή της έχει καταστήσει σαφές ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών».

Η αλήθεια είναι ότι, όντως η ΡΑΕ συγκεντρώνει στοιχεία, προκειμένου να καταρτίσει και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Κι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να φορολογήσει ακόμη και με 90% τα υπερκέρδη -αν υπάρχουν.

Λίγο αργά, βέβαια, ήρθε η αντίδραση αυτή, αφού οι εταιρείες ενέργειας "φορτώνουν" τους λογαριασμούς των πελατών τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο -κι έχουμε τέλη Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι, επί ένα εξάμηνο, αν και δεν υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία, οι καταναλωτές έβλεπαν τους λογαριασμούς να φουσκώνουν όπως το Χρηματιστήριο εκεί στο 2000...

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατηγορούν ο ένας τον άλλον και οι καταναλωτές περιμένουμε με αγωνία τους λογαριασμούς Απριλίου και Μαΐου...

Γ.Π.