Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε, εγγράφως, με μακροσκελή επιστολή, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Πάρης Τσογκαρλίδης -είχε θητεύσει στην αντιδημαρχία  Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητα ως το Σεπτέμβριο του 2020.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον δήμαρχο, ο κ. Τσογκαρλίδης που κατεβαίνει εδώ και χρόνια με την διοικούσα παράταξη του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη "Δύναμη Ενότητας", επικαλείται κυρίως πολιτικούς λόγους -και συγκεκριμένα τη μη ανανέωση των ανθρώπων που κατέχουν τις διοικητικές θέσεις- ενώ κάνει απλή αναφορά και σε προσωπικούς λόγους.

Η επιστολή του κ. Τσογκαρλίδη έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Μιχάλη Γεράνη, 

Κύριε Δήμαρχε Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιε Καϊτεζίδη, 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, 

Με την παρούσα επιστολή μου, δηλώνω την αποχώρησή μου από τη Δημοτική Παράταξη “Δύναμη Ενότητας”, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, και την απόφασή μου να παραμείνω Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, στο ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου μας. 

Έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στη διοίκηση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, έκρινα σκόπιμο να πάψω να συμμετέχω στα πεπραγμένα της διοίκησης, για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς, κοινωνικούς και προσωπικούς λόγους. 

Πρωτίστως, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους μου δημοτικούς συμβούλους αλλά και όλους τους συνεργάτες και συμπολίτες μου οι οποίοι από κοινού εργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την δημοτική παράταξη για την κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη του Δήμου μας. 

Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Δήμαρχο για την μέχρι σήμερα συνεργασία. Όλα αυτά τα χρόνια από το 2011 και από θέσεις ευθύνης κατά καιρούς, είχα την ευκαιρία να προσφέρω με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στη διοίκηση και να συμβάλλω στην υλοποίηση έργου για τους συμπολίτες μας και για τον τόπο μας. Ανέλαβα το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που μου αναλογούσε ως ενεργός πολίτης και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες της δημοτικής παράταξης πιστεύω ότι συμβάλλαμε θετικά στην ανάπτυξη του Δήμου, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι συνεχής, όπως η κοινωνία αλλά και η ίδια η ζωή απαιτούν.  

Όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε η συμμετοχή στα κοινά δεν αρκεί να πηγάζει μόνο από την ειλικρινή και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς, αλλά απαιτεί και ένα ζωντανό πολιτικό όραμα που θα υπηρετεί και θα εμπνέει τους πολίτες. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι όπως σε όλους τους τομείς της δημιουργίας, έτσι και στην πολιτική, η έμπνευση δεν μπορεί να πηγάζει αέναα χωρίς την ανανέωση. Η στασιμότητα μπορεί μόνο για ένα διάστημα να ανακόπτει το ποτάμι της ζωής, στο οποίο όλοι μας ως μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να ταξιδεύουμε όχι με φόβο αλλά με τόλμη για ανακάλυψη νέων οριζόντων. Προσωπικά εργάστηκα ομαδικά μέσα από την παράταξη μας, πάντοτε με πνεύμα συνεργασίας, και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τις εμπειρίες και γνώσεις που απέκτησα από τους συναδέλφους μου.  

Θα ήταν όμως ανειλικρινές το αίσθημα σεβασμού στη μέχρι σήμερα προσφορά να αποτελεί θύρα αποκλεισμού της ομολογίας πως η πολυετής ενάσκηση των ίδιων καθηκόντων από τα ίδια πρόσωπα έχει οδηγήσει την παράταξη σε σημαντική απώλεια της ζωτικότητας της μεταρρυθμιστικής ορμής που απαιτείται για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.  

Η σύνθεση προτάσεων αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατικής λειτουργίας κάθε θεσμού και δυστυχώς έχει χαθεί η καταλυτική δυναμική της πολυφωνίας από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετατρέποντας το σταδιακά σε όργανο επικύρωσης αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί.  

Αποτελεί προσωπική μου επιλογή να αναλάβω το μέρος της ευθύνης που πιστεύω πως μου αναλογεί και στην κατεύθυνση αυτή θα προσπαθήσω να συμβάλλω στη διεύρυνση του πλουραλισμού των προτάσεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναπόφευκτα, η περαιτέρω συμμετοχή μου στην παράταξη θα αποτελούσε περιοριστικό παράγοντα στο δημόσιο λόγο που επιθυμώ να εκφράσω ανοικτά προς τους συμπολίτες μας και δεν θα ενθάρρυνε την αναγκαία 

αναζωπύρωση αναπτυξιακού οραματισμού και την κινητοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων που απαιτείται για την περαιτέρω πρόοδο του Δήμου μας.  

Παραμένω συνεπώς Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη, σταθερά προσηλωμένος σε όσα είχα εξαγγείλει στις εκλογές του 2019, αλλά και συνεπής στις αρχές, τις αξίες και την προσωπική και πολιτική στάση, που υπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια. Παραμένω πλήρως αφοσιωμένος στην υπηρεσία των συνδημοτών μας και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτούς, για το σήμερα και για το αύριο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. 

Από σήμερα ξεκινώ έναν δημόσιο και ευρύ διάλογο με τους πολίτες του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, με πρόθεση τη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης για τις Δημοτικές εκλογές του 2023. 

Μέχρι τότε δεσμεύομαι ότι θα συνεχίζω να στηρίζω κάθε θετική πρόταση με αίσθημα ευθύνης και ελπίζω να συμβάλλω πιο ενεργά στη διαμόρφωση του νέου οράματος που χρειάζεται ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη για να ανταπεξέλθει όχι μόνο στα καθημερινά αιτήματα και τις προσδοκίες των πολιτών αλλά και να απαντήσει ουσιαστικά στις προκλήσεις του μέλλοντος. 

 Πανόραμα, 28 Μαρτίου 2022 

 Με τιμή, 

 Πάρης Τσογκαρλίδης 

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη