Φωτογραφίες και υλικό από την ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρουσιάζονται στην έκθεση «Μεθ’ ορμής Ακαθέκτου», για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. 

Την έκθεση διοργανώνει ο Σύλλογος “Πάραλος” υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο γυάλινο περίπτερο  του Δήμου στον κήπο των γλυπτών. Το υλικό παραχωρήθηκε από την Υπηρεσία Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού και η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20/3 έως τις 20/4/2022 συμπίπτοντας με τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού .

Η κινητή φωτογραφική έκθεση της Υπηρεσίας Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού παρουσιάζει συνοπτικά αλλά και περιεκτικά, τα κυριότερα σημεία της ένδοξης και συναρπαστικής ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού από το 1821 μέχρι το 1945, μέσα από την πλούσια εικονογραφική απεικόνιση των πρωταγωνιστών, των πλοίων και των ναυτικών επιχειρήσεων, που καθόρισαν την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελλάδος γενικότερα. 

Ο τίτλος της έκθεσης, «Μεθ΄ορμής ακαθέκτου», είναι μια φράση από το μνημειώδες σήμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη προς τα πλοία του Στόλου λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης. Είναι η φράση που αν και ειπώθηκε στη διάρκεια των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, περιγράφει και την τόλμη των μπουρλοτιέρηδων του ’21, αλλά και την αυταπάρνηση των πληρωμάτων των ελληνικών πολεμικών πλοίων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έκθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια της σπονδυλωτής έκθεσης «Ανδραγαθήματα του υποπλοίαρχου Νίκου Βότση – Τορπιλισμός Φετίχ Μπουλέντ» και «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913» την οποία διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος “Πάραλος” τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2021.

Ο Σύλλογος Φίλων της Θάλασσας και της Ναυτικής Παράδοσης – “Πάραλος” ιδρύθηκε το 2020 στη Θεσσαλονίκη από ευάριθμους οραματιστές και λάτρεις της θάλασσας. Σκοπός του Συλλόγου είναι η συμβολή του στην προώθηση της ναυτικής παράδοσης, η ανάπτυξη και η αξιοποίηση  της πόλης γύρω από το υγρό στοιχείο, μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, της  πολιτιστικής  κληρονομιάς  του τόπου, της οικονομίας και φυσικά το κυρίαρχο στοιχείο της σχέσης του Ανθρώπου με τη Θάλασσα.

Ωράριο: καθημερινά 11:00- 19:00 

Είσοδος ελεύθερη