«Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2023 και οι πολίτες θα έχουν και μετρό και αρχαία», τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται διαδικτυακά. 

Έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο που θα ενσωματώνει τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας και θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη. «Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η προμήθεια και των 18 υπερ-αυτόματων συρμών τελευταίας τεχνολογίας οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι τα συστήματα αυτομάτων θυρών στις αποβάθρες κάθε σταθμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια των επιβατών», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο του υπουργείου υποδομών και μεταφορών για τα έργα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και την πορεία υλοποίησής τους, αναφέρθηκε πρωτίστως στο fly over, έναν «δρόμο πάνω από το δρόμο», που όπως υποστήριξε θα είναι η μεγαλύτερη εναέρια οδός στην Ελλάδα, η οποία θα ανακουφίσει την ανατολική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, θα βελτιώσει αισθητά την οδική ασφάλεια και όλα αυτά -όπως επεσήμανε- χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. «Τρέξαμε σε χρόνο - ρεκόρ τον διαγωνισμό και ο ανάδοχος του έργου θα στήσει εργοτάξια έως το τέλος του 2022», ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ακόμη ότι προχωρά το σιδηροδρομικό έργο «Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Τοξότες», που θα ενώνεται και με την Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 1,7 δισ. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα που περιλαμβάνονται στο πλάνο των 4 δις που προκηρύξαμε», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφέρθηκε σε δύο οδικά έργα, που -όπως είπε, θα κάνουν ταχύτερες ασφαλέστερες μετακινήσεις από και προς τη Χαλκιδική. «Ολοκληρώνουμε νωρίτερα το οδικό έργο Θέρμη - Γαλάτιστα. Έχουμε ήδη παραδώσει τα πρώτα 5,5 χιλιόμετρα και το φθινόπωρο του 2022 θα παραδώσουμε ολόκληρο το έργο. Επίσης, τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το έργο για το "ορφανό" χιλιόμετρο της Ποτίδαιας», σημείωσε.

Χ. Σπίρτζης: «Η κυβέρνηση να μην τσακίζει τη νομοθεσία και την πολιτιστική κληρονομιά»

«Το μετρό στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάει στις δυτικές συνοικίες όπως είχε προγραμματιστεί, να πάει προς το αεροδρόμιο όπως είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις και πρέπει να ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές στις συγκοινωνίες», τόνισε ο βουλευτής του Σύριζα και πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης και είπε πως «η κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τους πολίτες, τον πολιτισμό και το χθες του λαού μας, άρα να μην τσακίζει την πολιτιστική κληρονομιά όταν τη βρίσκει για να φτιάξει ένα σταθμό».

Καταθέτοντας προτάσεις για το όραμα που αφορά στη Θεσσαλονίκη και την υλοποίησή του είπε χαρακτηριστικά «Πρέπει άμεσα να επανέλθουμε σε συμφωνία με τη Βουλγαρία, να τρέξουμε τα έργα του σιδηροδρόμου στον άξονα 10 (Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι). Πρέπει θεσμικά να ενεργοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα -του οποίου η εφαρμογή ανεστάλη από την κυβέρνηση, για το μητρώο τεχνικών εταιρειών και μελετητών που δίνει υποχρεωτικά τη συμμετοχή των πανεπιστημίων στα έργα ενός προϋπολογισμού και άνω και στα σύνθετα έργα. Πρέπει να επανέλθουμε στην παραλαβή των έργων όχι με δήλωση των εργολάβων, αλλά με έλεγχο και τέλος πρέπει να μην τσακίζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να έχουμε θεσμούς διαφάνειας αντί να κάνουμε απευθείας αναθέσεις», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.