Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε διάγγελμα ενώ Γαλλία και Ουκρανία συγκαλούν συμβούλιο ασφαλείας, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοτρατιών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ! 

Ταυτόχρονα υπογράφτηκαν συμφωνίες συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, με τις Λαϊκές Δημοκρατίες που βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε πως δεν μπορεί να επιτρέπει την Ουκρανία να βομβαρδίζει και να σκοτώνει αμάχους κι όσον αφορά τις αντιδράσεις της Δύσης, πρόσθεσε πως "έτσι κι αλλιώς θα γινόταν κάτι τέτοιο" και πως η χώρα του γνωρίζει πώς να ξεπεράσει το θέμα.

Ξεκινώντας το διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και της Ουκρανίας, λέγοντας πως η ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη και αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας. Η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα της σοβιετικής Ρωσίας, είπε ο Βλ. Πούτιν.

«Η κατάσταση στο Νντομπάς μεταβαίνει σε κρίσιμο στάδιο. Για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι μόνο μια γειτονική χώρα, αλλά ένα μέρος της ιστορίας μας»

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση» είπε ο Βλ. Πούτιν.

Ο ηγέτης των μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν αδίκησε τη Ρωσία. Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν, πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών.

Η Ρωσία έχει πάντα μια ανοικτή συνεργασία με την Ουκρανία, δήλωσε.

Ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.

«Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, πιο συγκεκριμένα από την κομμουνιστική Ρωσία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την επανάσταση του 1917», είπε ο Πούτιν.

«Και το 1954, για κάποιο λόγο, ο Χρουστσόφ πήρε την Κριμαία από τη Ρωσία και την έδωσε στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, έτσι διαμορφώθηκε το έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Η Ρωσία έχει δώσει δάνεια στην Ουκρανία, και είχε ξεπληρώσει όλο δημόσιο χρέος της ΕΣΣΔ, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η εξέγερση του Μαϊντάν το 2014 υποκινήθηκε από Ουκρανούς ολιγάρχες με την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ.

Συγκαλείται το συμβούλιο ασφαλείας της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει. Ακόμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP, επικαλούμενο πηγές στο Κρεμλίνο, μετέδωσε νωρίτερα επίσης πως ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών.

Το Reuters επίσης γνωστοποίησε την ίδια πληροφορία, αναφέροντας πως ο Πούτιν μίλησε με τον Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν και τους ενημέρωσε πως σύντομα θα υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτονομιστών.

Την επικείμενη αυτή απόφαση καταδικάζουν ΕΕ και Γερμανία, με δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης, Ζοζέπ Μπορέλ και του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, έπειτα από συνομιλία του με τον Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με το AFP, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή της Μόσχας.