Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Οι ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής: 

 • Aναστέλλεται η λειτουργία όλων των συνδέσμων οπαδών έως τις 31 Ιουλίου
 • Kαθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα, για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους
 • Aπαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής
 • Στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, δεν θα μπορούν να μπαίνουν άλλοι φίλαθλοι.

Οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ευχήθηκε "να μην δίναμε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα και να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, άλλο ελληνόπουλο, άλλος πολίτης, άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού".

Πρόσθεσε ότι "ο χουλιγκανισμός είναι μια παγκόσμια μάστιγα…και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των ελληνικών γηπέδων. Αυτή η παγκόσμια μάστιγα λοιπόν, αυτή η θλιβερή πανδημία είναι η αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων, συνήθως νέων, εδώ και πολλά χρόνια. Ήρθε η ώρα, αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να “σκοτώσουμε” ως Πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ξεχωριστά ο καθένας, αυτή τη Λερναία Ύδρα".

Ειδικά για τη δολοφονία του 19χρονου είπε πως "η ανακάλυψη των στυγνών δολοφόνων του Άλκη, έγινε θέμα τιμής για την ΕΛΑΣ, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της στο ακέραιο. Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία και την καχυποψία. Κάποιοι έλεγαν ότι “δεν θα τους πιάσουμε”. Πως “αφήσαμε κάποιους να φύγουν από τη χώρα”. Και στο τέλος ότι “διαφεύγει κάποιος”. Σας αποκαλύπτω με ξεχωριστή υπερηφάνεια ότι πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από την βάρδια τους και παρέμεναν μέχρι να συλληφθούν όλοι και οι 12 που βρίσκονται στην φυλακή με απόφαση της δικαιοσύνης. Το μήνυμα είναι σαφές: Για την ΕΛΑΣ ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους, όποιος και αν είναι, οποία και αν είναι η οικονομική του δύναμη, όλοι είμαστε ίσοι έναντι του Νόμου".

Νέες συλλήψεις

Ανακοίνωσε ότι η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους, όλων των ομάδων, σε όλη τη χώρα. Έγιναν 17 συλλήψεις. Προχθές επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

Προανήγγειλε νέους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και πως όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Απαίτησε οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. "Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό" τόνισε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως η κυβέρνηση υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, "διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας"

Πλέον, τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας θα έχει ανώτατος αξιωματικός του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Οι δηλώσεις Τσιάρα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι με το νόμο 48/55 του 2021 επήλθαν σημαντικές αλλαγές για το πλαίσιο κυρώσεων μια σειρά ποινικών αδικημάτων. Στον ποινικό κώδικο όπως ισχύει έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Ο δράστης βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται τουλάχιστον με ποινή δύο ετών.

Ανακοίνωσε ότι προτείνεται δέσμη μέτρων για να συμπληρωθεί το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο:

 • α) Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και ανώτατα όρια οι ποινές για οπαδικά εγκλήματα.
 • β) Για επικίνδυνους δράστες θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη.
 • γ) Ειδικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αγώνων έχουν κρυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.
 • δ) Απαγορεύεται η αναστολή ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Η ποινή θα εκτείεται υποχρεωτικά άμεσα.
 • ε) Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, όταν υπάρχει αναβολή θα επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι.
 • στ) Ενισχύεται το ποινικό πλαίσιο για τα εγκλήματα αυτά.
 • ζ) Ειδικό ποινικό αδίκημα, για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους.

Όπως είπε, με τα μέτρα αυτά αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ), ενώ στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.

Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλεπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.

Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

-Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας

Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

-Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας

Πιο συγκεκριμένα:

Καταργείται η δυνατότητα της κατ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.

Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.

-Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.

Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).

Οι δηλώσεις Αυγενάκη

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι "η βία δεν έχει χρώμα και οπαδικές αποχρώσεις, ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως επίφαση για να οργανώσουν τη δράση τους περιθωριακά άτομα για να εισχωρήσουν σε λέσχες και συνδέσμους".

 • Ανακοίνωσε ότι κυρώνεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή η σύμβαση Σεν Ντενί για θέματα προστασίας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Γίνεται διάκριση μέτρων για την ασφάλεια και την παροχή πληροφοριών. Δημιουργείται κέντρο ποδοσφαίρου εντός της ΕΛΑΣ για την ανταλλαγή πληροφοριών και αναδιαμορφώνεται το πλαίσιο των συνδέσμων.
 • Ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή όλων των λεσχών φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου 2022.
 • Η κάθε ΠΑΕ ή ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν ως μια λέσχη έκαστη. Για να έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο.
 • Επίσης, η κάθε ΠΑΕ και η ΚΑΕ θα έχει υποχρέωση να αναρτά τα στοιχεία αλλιώς θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.
 • Για νόμιμη λειτουργία ΠΑΕ θα πρέπει να υπάρχουν 50 εγγεγραμμένοι με καθαρό ποινικό μητρώο. Αν στην πορεία υπάρχουν δύο ποινικές διώξεις σε μέλη θα κλείνουν.
 • Δημιουργείται ψηφιακό μητρώο φιλάθλων για τις λέσχες.
 • Απαγορεύεται η διάθεση μεμωνομένων εισιτηρίων στις θύρες εκεί που βρίσκονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Αν υπάρχει παράνομη παρουσία θα επιβάλλονται ποινές αναστολής λειτουργίας της θύρας και χρηματικές ποινές.

Την Πέμπτη θα γίνει διαβούλευση με όλου τους εμπλεκομένους φορείς.