Μπήκαν, από σήμερα, στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ οι αποκαλούμενοι «Στάσιμοι Ελεγκτές». Είναι υπάλληλοι του Οργανισμού, με τζόκεϊ και μπουφάν που φέρουν το λογότυπό του και ζητούν από τους επιιβάτες, ή να ακυρώσουν το εισιτήριό τους, ή να επιδείξουν την κάρτα πολλαπλών διαδρομών.

Κάποιοι από αυτούς ανεβαίνουν στα λεωφορεία, κάποιοι άλλοι στέκονται στις στάσεις και συμβουλεύουν τους επιβάτες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του οργανισμού στόχος είναι όχι η τιμωρία, αλλά η καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης, με το να υπάρχει, πλέον, συνειδητή ακύρωση του εισιτηρίου από όλους και να σταματήσει η διαρροή εσόδων από τον ΟΑΣ.

Πάντως, συνεχίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα και οι κλασσικοί, αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από ελεγκτές κομίστρου με συμβατική ενδυμασία. Οι ελεγκτές κομίστρου διπλασιάστηκαν φθάνοντας στους 90, από 45 που ήταν τον περασμένο Αύγουστο. Το πρόστιμο για τους επιβάτες που μετακινούνται χωρίς κόμιστρο είναι το 60πλάσιο της τιμής του κανονικού ή μειωμένου –εφόσον το δικαιούνται– εισιτηρίου, δηλαδή 54 ή 27 ευρώ. Η εξόφληση του προστίμου πρέπει να γίνεται μέσα σε 60 μέρες, ειδάλλως πενταπλασιάζεται και εισπράττεται από την αρμόδια ΔΟΥ, ως δημόσιο έσοδο. Η πληρωμή του προστίμου γίνεται είτε επί τόπου, στον ελεγκτή κομίστρου, είτε μέσα σε 60 μέρες στο ταμείο του ΟΑΣΘ (Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 90, 3ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 το πρωί με 2.30 το μεσημέρι) ή με χρήση e-banking.