Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφτηκε εκτάκτως το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το Ιπποκράτειο ήταν, χθες, σε εφημερία, όπου οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό ξεπέρασαν τις 50.

Ο κ. Τσίπρας, τον οποίο συνόδευσε η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και τομεάρχης υγείας του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, θέλησε, όπως είπε, να δει προσωπικά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης.

«Δυστυχώς μετά από δύο χρόνια και ενώ είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι βγαίνουμε από τις πιο σκοτεινές μέρες, βρισκόμαστε τώρα στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας. Και δυστυχώς βρισκόμαστε σε αυτές τις πιο σκοτεινές μέρες  ενώ η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει από τον περασμένο Φλεβάρη δύο - τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας και βρισκόμαστε τώρα δυστυχώς όχι στο τελευταίο μίλι, αλλά σε ένα Γολγοθά, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ατελείωτος», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη, όπως όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι για ακόμη μια φορά το επίκεντρο της πανδημίας, δυστυχώς όμως πολύ νωρίτερα από ό,τι πέρυσι, επισημαίνοντας πως σε σχέση με το περσινό διάστημα των αρχών του Νοεμβρίου είναι διπλάσια η επιβάρυνση. 

«Τα κρούσματα ανεβαίνουν, άρα μπροστά μας έχουμε μια πολύ δύσκολη χειμωνιάτικη περίοδο και αναρωτιέμαι πότε θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις, κυρίως όμως να σταματήσει μια επικίνδυνη κατά την άποψή μου αντίληψη, την οποία διαχέει στην ελληνική κοινωνία, ότι αυτό που ζούμε είναι "η πανδημία των ανεμβολίαστων". Αυτό πέρα από ό,τι είναι ρατσιστικό απέναντι στο 40% των συμπολιτών μας που έχουν ευθύνη που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι επικίνδυνο διότι δημιουργεί μια αίσθηση χαλαρότητας στο υπόλοιπο 60% που έχει εμβολιαστεί», τόνισε. 

Πρόσθεσε ότι ένα 20% των ασθενών στις κλινικές covid είναι εμβολιασμένοι, όπως και ένα μικρότερο ποσοστό και στις κλίνες ΜΕΘ. «Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε όλοι να προσέχουμε περισσότερο, να φοράμε τις μάσκες μας, να μην συμπεριφερόμαστε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία με το που εμβολιστήκαμε, παρά το ό,τι η κυβέρνηση μέσα στην επιπολαιότητά της μας είπε ότι είναι επιχείρηση "Ελευθερία" και ότι αν εμβολιάστηκες, "τελείωσες". Και κυρίως να σπεύσουμε όλοι να κάνουμε την τρίτη δόση, για να μειώσουμε αυτή τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει γνωρίσει το ΕΣΥ και κυρίως για να μειώσουμε τους θανάτους», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι στο Ιπποκράτειο υπάρχουν τέσσερις ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ ανέφερε  ότι στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» οι 18 κλίνες ΜΕΘ - δωρεά από την Επιτροπή Ελλάδας 2021 δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. 

«Έχουν περάσει δύο χρόνια. Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και υγειονομικού προσωπικού; Είναι δυνατόν να ακούμε δηλώσεις σαν αυτές της αναπληρώτριας υπουργού, η οποία δεν είναι πολιτικός και λέει ίσως και κάποιες αλήθειες ότι δεν υπάρχουν γιατροί για να στελεχώσουν τις μονάδες και τις κλίνες εντατικής θεραπείας, και να λέει επίσης ότι θα φτάσουμε πολύ σύντομα στο σημείο να διαλέγουν οι γιατροί ποιους ανθρώπους θα σώσουν και θα βάλουν στις ΜΕΘ και ποιους θα αφήσουν απ' έξω; Αυτές οι δηλώσεις που, επαναλαμβάνω, αποτυπώνουν την πραγματικότητα, είναι ταυτόχρονα και παραδοχή της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία. Κάθε εβδομάδα χάνουμε ένα μικρό χωριό, ο Οκτώβριος έφυγε με 1.200 συμπολίτες μας που έφυγαν από την πανδημία, η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχτεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ο πρωθυπουργός να μην είναι αρνητής της πραγματικότητας και οφείλει να πάρει κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια υγεία και στους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε να σώσουμε. Όμως, αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μας δύο χρόνια μετά και με ένα προσωπικό το οποίο έχει υποστεί τεράστια κόπωση -η οποία πια ούτε χειροκροτείται και καμιά φορά ξυλοκοπείται όταν διαμαρτύρεται- δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.