Απίστευτο μπλέξιμο υπηρεσιών με θύμα... τον Κήπο των Εποχών!

Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλύφθηκε μετά το στήσιμο του περίφημου τσαντιριού στον Κήπο των Εποχών της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά, το πόσο δαιδαλώδεις είναι οι διαδικασίες στο ελληνικό δημόσιο και πώς οδηγούν, απλά, σε αδιέξοδα.

Να θυμίσουμε ότι κάποιος (ακόμη δεν ξέρουμε ποιος) έστησε ένα... τσαντίρι στο πάρκο. Όπως διαπιστώθηκε, θα στεγάζονταν εκεί δραχμοβόρα μηχανήματα για παιδιά (παπάκια, αλογάκια κι άλλα τέτοια) τα οποία, χθες, βαπτίστηκαν... χριστουγεννιάτικο λούνα παρκ. ΟΚ, δεν είναι η πρώτη φορά που θα εγκατασταθεί το κιτς στην πόλη, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Αφού πούμε ότι έχουν γίνει "οι απαραίτητες ενέργειες" (δηλαδή ενημερώθηκε η Πολεοδομία και, όπως δείχνουν τα πράγματα, το τσαντίρι θα ξηλωθεί), ας ακολουθήσουμε, λίγο, τις διαδικασίες που αφορούν τη Νέα Παραλία.

Η παραλία επί... Κωνσταντίνου Καραμανλή (του αποκαλούμενου και Εθνάρχη) ήταν ένα χάλι και μισό. Τότε αποφασίστηκε (με τις διαδικασίες της εποχής) να μπαζωθεί, να τσιμεντωθεί και να στρωθεί από πάνω με πλακάκι πεζοδρομίου. Την εκτέλεση των εργασιών ανέλαβε, με αυτεπιστασία, ο τότε δήμος.

Επί Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αποφασίστηκε το άνυδρο τοπίο να μεταμορφωθεί. Έγιναν διεθνείς διαγωνισμοί, μελέτες κι όλα τα σχετικά κι αποφασίστηκε η περίφημη "ανάπλαση της Νέας Παραλίας". Οι μελέτες εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκαν στην τότε Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης. Επειδή, δε, η έκταση (η παραλία, δηλαδή) ανήκε στην τότε Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, για να είναι δυνατή η συντήρηση και καθαριότητα του χώρου μετά την κατασκευή, η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Εταιρεία που αφορούσε την παραχώρηση στο δήμο της χρήσης και εκμετάλλευσης τμημάτων δημοσίων ακινήτων του παραλιακού μετώπου. Καθώς ο δήμος δεν παραλάμβανε όλο τον χώρο, παραλείφθηκαν από την ανάπλαση κάποιες εκτάσεις.

Η προγραμματική σύμβαση υποβλήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και, εζυγίσθη, εμετρήθη και εβρέθη λειψή! Είχε νομικές παραλείψεις, όπως γνωμοδότησε η ελέγκτρια αρχή και, επίσης, δεν ξεκαθάριζε το νομικό καθεστώς.

Στο μεταξύ, η Νέα Παραλία είχε... αναπλασθεί, η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου είχε... τιμωρηθεί κι είχε αναλάβει η διοίκηση Μπουτάρη. Τότε πήγε να γίνει κάτι, αλλά το βήμα έμεινε... μετέωρο. Όταν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατή ούτε η διαχείριση των περίφημων γυάλινων περιπτέρων, με το σκεπτικό αυτά να δοθούν σε ιδιώτες "για να ΄χει έσοδα ο δήμος", η διοίκηση Μπουτάρη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ, ο... απόγονος της ΚΕΔ). Το μνημόνιο δεν προέβλεπε αλλαγή διαχειριστή, αλλά παραχωρούσε  το δικαίωμα εκμετάλλευσης, αξιοποίησης μαζί με την υποχρέωση συντήρησης και προστασίας της έκτασης για 49 χρόνια υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. 

Με το μνημόνιο ο δήμος δεσμευόταν να υποβάλει, εντός 18 μηνών από την υπογραφή του μνημονίου, master plan . Επίσης, καταβάλει ποσοστό 20% επί των πάσης φύσεως εσόδων από εκμεταλλεύσεις εμπορικού ή επιχειρηματικού χαρακτήρα. Προβλεπόνταν έκδοση παραχωρητηρίων αποφάσεων απο την ΕΤΑΔ, με την υποβολή του Αναπτυξιακού Σχεδίου (master plan). Όσο για τα γυάλινα περίπτερα, καθώς η διοίκηση Μπουτάρη βιαζόταν να τα νοικιάσει, το μνημόνιο συνεργασίας έδινε στον δήμο τη δυνατότητα να προβεί στην εκμίσθωσή τους και πριν από την έκδοση των σχετικών παραχωρητηρίων, κατόπιν γνωστοποίησης στην ΕΤΑΔ και καταβάλλοντας το προβλεπόμενο αντίτιμο. Συνέστησαν και μια τριμελή επιτροπή να παρακολουθεί την υπόθεση (ένας από το δήμο, ένας από την ΕΤΑΔ κι ένας από το ΤΑΙΠΕΔ) η οποία... ξέχασε να συνεδριάσει. 

Η διοίκηση Μπουτάρη χρειάστηκε και παράταση για να ετοιμάσει το Αναπτυξιακό Σχέδιο. Το υπέβαλε το Μάρτιο του 2019 στην ΕΤΑΔ και η Εταιρία... αδιαφόρησε. Συμβάσεις δεν υπογράφτηκαν κι έτσι η ΕΤΑΔ είναι υπεύθυνη για το χώρο. Αυτή μισθώνει, αυτή εισπράττει.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι αιτήθηκε αρκετές φορές τη συνεδρίαση της τριμελούς, αλλά απάντηση δεν πήρε. Έχουν περάσει πεντέμισι χρόνια από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο δήμος δίνει άδειες για διάφορες εκδηλώσεις στο χώρο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης εγκρίνει, αλλά παραχωρητήρια... δεν υπάρχουν. Είναι η ίδια ελεγκτική αρχή (θυμίζουμε) που είχε επιστρέψει το σύμφωνο της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, όμως τώρα δεν την ενοχλεί που δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο...

Τα περίφημα Γυάλινα Περίπτερα συνεχίζουν να είναι μισθωμένα. Δεν έχουν, όμως, παραχωρηθεί. Ο δήμος καθαρίζει και συντηρεί, δεν έχει, όμως, υποχρέωση. Επίσης δεν δίνει άδειες για δραστηριότητας, αφού... δεν έχει το δικαίωμα. 

Το θέμα αναδεικνύει, σήμερα, η ιστοσελίδα voria.gr, σε ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ (διαβάστε με κλικ εδώ) και επικαλείται επικοινωνία με την ΕΤΑΔ, από την οποία έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση στην επιστολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.