Τα 600.000 ευρώ που απαιτούνται θα βρεθούν από τα ανταποδοτικά τέλη στάθμευσης

Στην τελική ευθεία έχει θέσει η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα το έργο διάνοιξης της οδού Αγίου Δημητρίου, το οποίο συνιστά μια κομβική κυκλοφοριακή παρέμβαση, που θα προσφέρει ανάσα σε χιλιάδες πολιτών.

Πρόκειται μέσα στο επόμενο διάστημα να προκηρύξει διαγωνισμό για το έργο διάνοιξης της οδού Αγίου Δημητρίου, στο τμήμα της από την Κατσιμίδη μέχρι και τη Μήλου, καθώς η σχετική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου στο σημείο μεταξύ Τριανδρίας και Τούμπας θα προσφέρει κυκλοφοριακές ανάσες σε όλη την πόλη αλλά και μια γρήγορη έξοδο προς τον περιφερειακό.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί για τη διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου, ο υφιστάμενος ισόπεδος κόμβος επιβαρύνεται αρκετά, καθώς αποτελεί τμήμα των βασικών ζωνών προέλευσης και προορισμού στο κέντρο της πόλης.

Η περιοχή που μελετήθηκε, εξάλλου, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης πεζών και ποδηλατών λόγω των ποικίλων χρήσεων που συνυπάρχουν σε αυτή (σχολικό συγκρότημα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αθλητικές εγκαταστάσεις). 

Πώς θα γίνει η διαμόρφωση

Για το κομμάτι από την οδό Μήλου μέχρι τη Βενιζέλου προβλέπονται:

- Δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,25 μ. καθεμία.

- Από μία λωρίδα πλάτους δύο μέτρων ανά κατεύθυνση, που θα χρησιμοποιηθούν για στάθμευση.

- Κεντρική νησίδα πλάτους τριών μέτρων.

- Πλευρικά εφαρμόζεται πεζοποδηλατόδρομος.

Για το κομμάτι από τη Βενιζέλου μέχρι την Κατσιμίδη προβλέπονται:

- Δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,25 μ. έκαστη.

- Μία λωρίδα αποκλειστική αριστερής στροφής πλάτους 3,25 μ.

- Η κεντρική νησίδα έχει πλάτος 3,8 μ.

- Πλευρικά εφαρμόζεται πεζοποδηλατόδρομος.

Προηγήθηκαν κατεδαφίσεις

Ο δρόμος για τη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου άνοιξε με τα έργα κατεδάφισης κτισμάτων στη στροφή της Τριανδρίας, τα οποία υλοποίησε η παρούσα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, στο πλαίσιο της πολιτικής της για αναβάθμιση των συνθηκών κυκλοφορίας, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της προχώρησε με διαδικασίες εξπρές τις απαλλοτριώσεις, τις αποζημιώσεις, τις αδειοδοτήσεις και τις απαραίτητες κατεδαφίσεις κτισμάτων και παράλληλα τις μελέτες, ώστε πολύ σύντομα το έργο να δημοπρατηθεί.

Ο προϋπολογισμός του έργου διάνοιξης της Αγίου Δημητρίου εκτιμάται σε περίπου 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το κόστος θα καλυφθεί από τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης, στη λογική της επιστροφής τους προς τους ίδιους τους πολίτες μέσα από σημαντικά οδικά έργα.