Ολοκληρώθηκε, σε πολύ καλό κλίμα, η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσίευσε στο Twitter ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Παναγιότατος έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών στην κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID – 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Οι δυο άνδρες αντήλλαξαν θερμές κουβέντες και αντήλλαξαν χαμόγελα, καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν. Με ιδιαίτερα θερμά λόγια υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά την συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Ο κ. Μπλίνκεν έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ θυμήθηκε την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2011, μαζί με τον τότε Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπου ο Παναγιώτατος τους είχε υποδεχθεί στο Φανάρι. Στην συνέχεια, επανέλαβε την πάγια αρχή της Αμερικανικής Κυβέρνησης να υπερασπίζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και εντός της χώρας, αναφερόμενος στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

„Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και το κάνουμε μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, όπως επίσης και στην ίδια την χώρα μας. Η εκκλησία του Παναγιοτάτου εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ“, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπλίνκεν. Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Μπλίνκεν για την διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ έκανε αναδρομή και στις προηγοιύμενες επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

„Είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική διακυβέρνηση, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την συνεχή υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Θρόνο, τις ιδέες και τις αρχές τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε, αγωνιζόμενοι την ίδια ώρα να επιβιώσουμε στην ιστορική μας έδρα, την Κωνσταντινούπολη“, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο υπουργός Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει συνεχής προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν ο κ.κ. Βαρθολομαίος μεταβεί στον Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τόνισε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνομιλώντας με τον κ. Μπλίνκεν, εξέφρασε την ανησυχία του για όσα υπόκεινται οι χριστιανοί στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλά, επανέλαβε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ έδωσε έμφαση και στον διαθρησκευτικό διάλογο.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινή ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη εν όψει και της προσεχούς συναντήσεως COP26 στη Γλασκώβη, αλλά και η θλιβερή εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στον κόσμο και η ευθύνη των πλουσιοτέρων χωρών για την εξασφάλιση των αναγκαίων εμβολίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Επίσης, με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την άδικη παύση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι η επαναλειτουργία της εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Αμερικανική Κυβέρνηση.
Ακόμη, ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του στη Ρώμη και τη συνάντηση που θα έχει με την Α. Αγιότητα τον Πάπα, του οποίου εξήρε την στοργή για τους ενδεείς και εμπερίστατους λαούς και το ζωηρό ενδιαφέρον του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, επαίνεσε δε τη φιλία και την συνεργασία Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τριακοστή επέτειο της Πατριαρχίας του.