Συμπληρώθηκαν χθες 77 χρόνια από το μπλόκο που έστησε το Ναζιστικό καθεστώς με θύματα 25 Καλαμαριώτες, οι οποίοι με σθένος και ηρωισμό υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας. 

Σε μία λιτή, λόγω covid τελετή, ο Δήμος Καλαμαριάς τίμησε τους ήρωες, τελώντας επιμνημόσυνη δέηση και καταθέτοντας στεφάνια στο Ηρώο της Πλατείας 13ης Αυγούστου στο πάρκο Κερασούντος.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν, μόνο όταν επέρχεται η λήθη. Όταν ξεχνάμε τους ίδιους και τα ανδραγαθήματά τους. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί, όχι μόνο με τους ήρωες τους 40, αλλά και με τους ήρωες της εποχής μας, είτε πρόκειται για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που έδωσαν και δίνουν τη δική τους μάχη στον πόλεμο κατά του COVID, είτε πρόκειται για τους πυροσβέστες μας, που πάλεψαν μερόνυχτα την προηγούμενη εβδομάδα με τις φλόγες» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης. 

«Η σημερινή τελετή μνήμης για τα αθώα θύματα του μπλόκου της Καλαμαριάς, μας θυμίζει ότι σ’ αυτούς τους πονηρούς καιρούς, θα πρέπει να υπάρχουν αξίες στις οποίες θα μένουμε συσπειρωμένοι και αταλάντευτοι όλοι οι Καλαμαριώτες, αλλά και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες γενικότερα, είτε δεξιοί, είτε αριστεροί και αυτές δεν είναι άλλες από τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αντίστασης σε κάθε μορφή φασισμού» είπε στην ομιλία του ο Επιστημονικός Συνεργάτης Ποντιακών Σπουδών στο Α.Π.Θ, Θεοδόσης Κυριακίδης.

Στα γεγονότα της 13ης Αυγούστου αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, Γιάννης Ιωάννίδης. 

Η εκδήλωση έκλεισε με την προσευχή για τους πεσόντες και τον εθνικό ύμνο από το κλιμάκιο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς.