Στην αναστολή της δωρεάν διάθεσης των self tests προχωρούν από σήμερα οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. 

Αδιαφορώντας για το πώς θα εξυπηρετηθούν εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, αλλά και οι μαθητές, σταμάτησαν, ήδη, τη διάθεση των τεστ στους δικαιούχους και επιστρέφουν άμεσα τα self tests που έχουν στα φαρμακεία τους, στις φαρμακαποθήκες από τις οποίες τα προμηθεύτηκαν. Ταυτόχρονα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της διάθεσής τους σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιουνίου.

Ως δικαιολογία της απόφασης αυτής, την οποία έλαβε ομόφωνα το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, επικαλούνται τις ανακοινώσεις μέσω των social media του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self tests από άλλα κανάλια διάθεσης. Όπως δηλώνουν, τα όσα είπε ο κ. Σκέρτσος "είναι προσβλητικά για έναν κλάδο που βοήθησε από την πρώτη στιγμή την Πολιτεία στον αγώνα της απέναντι στην πανδημία". 

Ξεπερνώντας το ότι, από την πρώτη στιγμή, ήταν αντίθετοι στη διακίνηση των τεστ και είχαν ορθώσει διάφορα προσκόμματα, τώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πως "για ακόμη μία φορά η πολιτεία εξαπατά με αιφνιδιαστικές αποφάσεις τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας". Επικαλούνται ότι μέσω των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών έγινε εφικτή η διανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα κι ότι επωμίστηκαν το... βάρος να κλείνουν ραντεβού για τους πελάτες τους ώστε να εμβολιαστούν. Τώρα θεωρούν ότι τα self test δεν είναι κουτάκια που μπαινοβγαίνουν στα ράφια κι ότι, προφανώς, είναι ιδιαίτερη φροντίδα "να βρίσκουν και να εξασφαλίζουν στους ασθενείς τα αναγκαία φάρμακά τους, να ελέγχουν την τακτική λήψη τους και τη συμμόρφωση στις σωστές δοσολογίες για μια ολοκληρωμένη θεραπεία και πολλά άλλα που εμπεριέχονται στον λειτουργηματικό ρόλο των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας".